Proziaki lub fajarcarze

Proziaki lub fajarcarze
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Brygida Kosel

Seria kulinarna:
Teraz Brygida! (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 250 ml kefiru
  • 1 łyżka sody
  • szczypta soli
  • kilka łyżek powideł śliwkowych
  • kilka łyżek powideł różanych
  • 100 ml śmietany

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z kilku łyżek kefiru i łyżki sody oczyszczonej zrobić zaczyn. ½ kg mąki pszennej wymieszać z pozostałą częścią kefiru i przygotowanym wcześniej zaczynem. Dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość gęste, więc trzeba je wyrabiać tak długo, aż osiągnie wymaganą konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie w każdym momencie można dodać trochę mąki. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od dłoni. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto jest już gotowe tworzyć z niego zgrabne placuszki. Smażyć na złoty kolor na suchej, lekko rozgrzanej patelni.
Najlepiej podawać z wiejską śmietaną, konfiturą różaną bądź śliwkową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA