Proziaki lub fajarcarze

Oceń przepis:
Przygotował:
Brygida Kosel
- Seria kulinarna:
- Teraz Brygida! (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- ½ kg mąki pszennej
- 250 ml kefiru
- 1 łyżka sody
- szczypta soli
- kilka łyżek powideł śliwkowych
- kilka łyżek powideł różanych
- 100 ml śmietany
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Z kilku łyżek kefiru i łyżki sody oczyszczonej zrobić zaczyn. ½ kg mąki pszennej wymieszać z pozostałą częścią kefiru i przygotowanym wcześniej zaczynem. Dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość gęste, więc trzeba je wyrabiać tak długo, aż osiągnie wymaganą konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie w każdym momencie można dodać trochę mąki. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od dłoni. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto jest już gotowe tworzyć z niego zgrabne placuszki. Smażyć na złoty kolor na suchej, lekko rozgrzanej patelni.
Najlepiej podawać z wiejską śmietaną, konfiturą różaną bądź śliwkową.
Najlepiej podawać z wiejską śmietaną, konfiturą różaną bądź śliwkową.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W