Zupa rakowa
Oceń przepis:
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 30 raków
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 mały pęczek koperku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oczyszczone, opłukane raki wrzuć do posolonego wrzątku z dodatkiem kopru. Gotuj 10-15 minut. Następnie obierz szyjki z mięsa.
Pozostałe skorupki kleszczy, odnóża i skorupy opłucz, osusz i potłucz w moździerzu na miazgę. Dodaj do rondla dwie łyżki masła i wstaw na wolny ogień. Otrzymane masło rakowe podlej szklanką bulionu i podgrzej.
Zbierz łyżką w osobny garnuszek powstający kolor rakowy, resztę przecedź przez gęste sitko. Rozprowadź bulionem, zapraw śmietaną rozbitą z łyżką mąki, dodaj zebrane masło rakowe, obrane mięso rakowe i zagotuj razem. Podaj z grzankami i posiekanym koperkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W