Zupa rakowa

Zupa rakowa
Oceń przepis:
43 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 30 raków
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 mały pęczek koperku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oczyszczone, opłukane raki wrzuć do posolonego wrzątku z dodatkiem kopru. Gotuj 10-15 minut. Następnie obierz szyjki z mięsa.

Pozostałe skorupki kleszczy, odnóża i skorupy opłucz, osusz i potłucz w moździerzu na miazgę. Dodaj do rondla dwie łyżki masła i wstaw na wolny ogień. Otrzymane masło rakowe podlej szklanką bulionu i podgrzej.

Zbierz łyżką w osobny garnuszek powstający kolor rakowy, resztę przecedź przez gęste sitko. Rozprowadź bulionem, zapraw śmietaną rozbitą z łyżką mąki, dodaj zebrane masło rakowe, obrane mięso rakowe i zagotuj razem. Podaj z grzankami i posiekanym koperkiem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA