Zupa z dwóch gatunków kukurydzy

Zupa z dwóch gatunków kukurydzy
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy wysokiej jakości
  • 1 ½ łyżki posiekanego czosnku
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • ½ szklanki drobno posiekanej cebuli dymki
  • ½ szklanki zielonej ostrej salsy (patrz: oddzielny przepis) albo mniej
  • aby smak był łagodniejszy
  • 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów w zalewie (420 g)
  • 1 puszka (840 g) łuskanej kukurydzy (około 3 szklanek ziaren z zalewą)
  • ½ łyżeczki mielonego kminu
  • ½ łyżeczki suszonych liści tymianku
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • około ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ szklanki świeżych ziaren kukurydzy (z 2 kolb)
  • ½ szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na średnim ogniu rozgrzać oliwę w dużym garnku. Wrzucić czosnek, cebulę zwykłą i dymkę. Smażyć przez 3 minuty. Dodać pozostałe składniki, poza świeżą kukurydzą i kolendrą. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 15 minut. Domieszać ziarna kukurydzy, ponownie zagotować i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA