Zupa z dwóch gatunków kukurydzy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 3 łyżki oliwy wysokiej jakości
- 1 ½ łyżki posiekanego czosnku
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- ½ szklanki drobno posiekanej cebuli dymki
- ½ szklanki zielonej ostrej salsy (patrz: oddzielny przepis) albo mniej
- aby smak był łagodniejszy
- 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów w zalewie (420 g)
- 1 puszka (840 g) łuskanej kukurydzy (około 3 szklanek ziaren z zalewą)
- ½ łyżeczki mielonego kminu
- ½ łyżeczki suszonych liści tymianku
- 4 szklanki bulionu z kurczaka
- około ½ łyżeczki soli
- 1 ½ szklanki świeżych ziaren kukurydzy (z 2 kolb)
- ½ szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na średnim ogniu rozgrzać oliwę w dużym garnku. Wrzucić czosnek, cebulę zwykłą i dymkę. Smażyć przez 3 minuty. Dodać pozostałe składniki, poza świeżą kukurydzą i kolendrą. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 15 minut. Domieszać ziarna kukurydzy, ponownie zagotować i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Kuchnia meksykańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W