Pastel de elote – ciasto kukurydziane
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 4 jaja
- 4 kolby kukurydzy (450 g świeżych ziaren kukurydzianych)
- 150 g masła
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 400 g mleka skondensowanego, słodzonego
- szczypta soli
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (sam spód). Miękkie masło przekładamy do miksera i wraz z pastą z wanilii ucieramy krótko, następnie dolewamy jajko po jajku ciągle ucierając, aż masa zrobi się rzadka i jednolita.
Dodajemy ziarna kukurydzy i sól, wlewamy mleko skondensowane, miksujemy całość blenderem. Na koniec przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i łączymy szpatułką lub miksujemy blenderem.
Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 45 min. Wierzch powinien być ładnie przyrumieniony. Studzimy ok. 10 minut w formie, następnie delikatnie otwieramy ją i odwracamy ciasto do góry nogami. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Tipy:
- W Meksyku co dom, to pomysł na przygotowanie ciasta kukurydzianego.
- W większości przypadków ciasto bazuje na wykorzystaniu świeżych ziaren kukurydzy i na mleku skondensowanym słodkim, choć można ciasto przygotować też na samej mące kukurydzianej, na cukrze brązowym zamiast słodkiego mleka.
- Z braku kukurydzy świeżej, można użyć mrożonej, ale nie polecam kukurydzy z puszki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź