Pastel de elote – ciasto kukurydziane

Pastel de elote – ciasto kukurydziane
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 4 jaja
  • 4 kolby kukurydzy (450 g świeżych ziaren kukurydzianych)
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 400 g mleka skondensowanego, słodzonego
  • szczypta soli
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (sam spód). Miękkie masło przekładamy do miksera i wraz z pastą z wanilii ucieramy krótko, następnie dolewamy jajko po jajku ciągle ucierając, aż masa zrobi się rzadka i jednolita.

Dodajemy ziarna kukurydzy i sól, wlewamy mleko skondensowane, miksujemy całość blenderem. Na koniec przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i łączymy szpatułką lub miksujemy blenderem.

Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 45 min. Wierzch powinien być ładnie przyrumieniony. Studzimy ok. 10 minut w formie, następnie delikatnie otwieramy ją i odwracamy ciasto do góry nogami. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Tipy:

  • W Meksyku co dom, to pomysł na przygotowanie ciasta kukurydzianego.
  • W większości przypadków ciasto bazuje na wykorzystaniu świeżych ziaren kukurydzy i na mleku skondensowanym słodkim, choć można ciasto przygotować też na samej mące kukurydzianej, na cukrze brązowym zamiast słodkiego mleka.
  • Z braku kukurydzy świeżej, można użyć mrożonej, ale nie polecam kukurydzy z puszki.
  •  

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA