Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
Oceń przepis:
100 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 3 białka (120 g)
  • 150 g cukru
6 żółtek (120 g)
  • 100 g cukru
300 g mączki migdałowej
Lukier:
  • 1 białko
  • 80 g cukru pudru
  • 20 ml Kirschu
Konfitura:
  • 150 g konfitury morelowej do przełożenia ciasta
  • 60 g prażonych płatków migdałowych
Dekoracyjne marchewki:
  • 100 g marcepanu
  • 50 g cukru pudru
  • pomarańczowy barwnik spożywczy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto. Zacznij od ubicia białek z cukrem. Połącz żółtka z cukrem, ubij na puszystą masę. Połącz ubite żółtko z ubitym białkiem. Do masy dodaj mączkę migdałową, skrobię kukurydzianą i startą marchew. Wszystko wymieszaj i przełóż do tortownicy. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut.
Przygotuj dekorację. Marcepan połącz z cukrem pudrem. Dodaj pomarańczowy barwnik spożywczy. Z powstałej masy uformuj kształty marchewek. Zieloną natkę marchewki przygotuj z liści ananasa. Przygotowane marchewki ułóż na wierzchu ciasta.
Przygotuj lukier. Wymieszaj białko z cukrem pudrem. Następnie dodaj Kirsch.
Upieczone ciasto wysmaruj podgrzaną wcześniej konfiturą brzoskwiniową. Oblej lukrem. Udekoruj marchewkami z marcepanu. Boki ciasta obsyp prażonymi migdałami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA