Ciasto marchewkowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 3 białka (120 g)
- 150 g cukru
6 żółtek (120 g)
- 100 g cukru
300 g mączki migdałowej
- 80 g mąki kukurydzianej
- 250 g startej marchwi
- 150 g konfitury brzoskwiniowej
Lukier:
- 1 białko
- 80 g cukru pudru
- 20 ml Kirschu
Konfitura:
- 150 g konfitury morelowej do przełożenia ciasta
- 60 g prażonych płatków migdałowych
Dekoracyjne marchewki:
- 100 g marcepanu
- 50 g cukru pudru
- pomarańczowy barwnik spożywczy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto. Zacznij od ubicia białek z cukrem. Połącz żółtka z cukrem, ubij na puszystą masę. Połącz ubite żółtko z ubitym białkiem. Do masy dodaj mączkę migdałową, skrobię kukurydzianą i startą marchew. Wszystko wymieszaj i przełóż do tortownicy. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut.
Przygotuj dekorację. Marcepan połącz z cukrem pudrem. Dodaj pomarańczowy barwnik spożywczy. Z powstałej masy uformuj kształty marchewek. Zieloną natkę marchewki przygotuj z liści ananasa. Przygotowane marchewki ułóż na wierzchu ciasta.
Przygotuj lukier. Wymieszaj białko z cukrem pudrem. Następnie dodaj Kirsch.
Upieczone ciasto wysmaruj podgrzaną wcześniej konfiturą brzoskwiniową. Oblej lukrem. Udekoruj marchewkami z marcepanu. Boki ciasta obsyp prażonymi migdałami.
Przygotuj dekorację. Marcepan połącz z cukrem pudrem. Dodaj pomarańczowy barwnik spożywczy. Z powstałej masy uformuj kształty marchewek. Zieloną natkę marchewki przygotuj z liści ananasa. Przygotowane marchewki ułóż na wierzchu ciasta.
Przygotuj lukier. Wymieszaj białko z cukrem pudrem. Następnie dodaj Kirsch.
Upieczone ciasto wysmaruj podgrzaną wcześniej konfiturą brzoskwiniową. Oblej lukrem. Udekoruj marchewkami z marcepanu. Boki ciasta obsyp prażonymi migdałami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W