Cannoli
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 2 (odc. 6)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki typ 00
  • 12 g cukru
  • 2 żółtka
  • 40 g miękkiego lub rozpuszczonego masła
  • 60 g wina marsala
  • 40 g wody
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
Krem:
  • 500 g ricotty
  • 150 g cukru pudru (lub mniej lub więcej, według preferencji)
  • 70 g pasty z prażonych pistacji
Dodatkowo:
  • 2 garście posiekanych pistacji do dekoracji
  • białko do zlepiania ciasta

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od ciasta. Do misy miksera wrzuć wszystkie składniki na ciasto oprócz wody. Wymieszaj przystawką typu K. Na koniec dolej wodę. Z ciasta zrób kulę, owiń folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 h.

Zacznij przepuszczać ciasto przez wałkowarkę. Składaj i przepuszczaj. Powtórz czynność 10 razy. Jeśli nie posiadasz wałkowarki, możesz posłużyć się wałkiem. Rozwałkuj ciasto, złóż je i zacznij je ubijać wałkiem. Czynność powtórz również 10 razy, za każdym razem składaj i uderzaj.

Ciasto rozwałkuj naprawdę cienko, jak na faworki. Wytnij ringiem okręgi o średnicy 10 cm. Brzeg każdego okręgu posmaruj białkiem. Nawijaj na specjalne rurki i smaż w tłuszczu rozgrzanym do 175 stopni C do złotego koloru.

Zrób krem. W misie miksera umieść wszystkie składniki na krem i ubij lub wymieszaj. Jeśli ricotta jest wodnista, umieść ją wcześniej na sitku wyłożonym gazą, aby pozbyć się nadmiaru wody. Przestudzone skorupki nadziewaj kremem i udekoruj posiekanymi pistacjami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA