Cannoli
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 2 (odc. 6)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki typ 00
- 12 g cukru
- 2 żółtka
- 40 g miękkiego lub rozpuszczonego masła
- 60 g wina marsala
- 40 g wody
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
Krem:
- 500 g ricotty
- 150 g cukru pudru (lub mniej lub więcej, według preferencji)
- 70 g pasty z prażonych pistacji
Dodatkowo:
- 2 garście posiekanych pistacji do dekoracji
- białko do zlepiania ciasta
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od ciasta. Do misy miksera wrzuć wszystkie składniki na ciasto oprócz wody. Wymieszaj przystawką typu K. Na koniec dolej wodę. Z ciasta zrób kulę, owiń folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 h.
Zacznij przepuszczać ciasto przez wałkowarkę. Składaj i przepuszczaj. Powtórz czynność 10 razy. Jeśli nie posiadasz wałkowarki, możesz posłużyć się wałkiem. Rozwałkuj ciasto, złóż je i zacznij je ubijać wałkiem. Czynność powtórz również 10 razy, za każdym razem składaj i uderzaj.
Ciasto rozwałkuj naprawdę cienko, jak na faworki. Wytnij ringiem okręgi o średnicy 10 cm. Brzeg każdego okręgu posmaruj białkiem. Nawijaj na specjalne rurki i smaż w tłuszczu rozgrzanym do 175 stopni C do złotego koloru.
Zrób krem. W misie miksera umieść wszystkie składniki na krem i ubij lub wymieszaj. Jeśli ricotta jest wodnista, umieść ją wcześniej na sitku wyłożonym gazą, aby pozbyć się nadmiaru wody. Przestudzone skorupki nadziewaj kremem i udekoruj posiekanymi pistacjami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź