Sałatka z bresaolą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:3 kromki chleba
2 łyżki oliwy extra vergine
sos:
3 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka octu z białego wina
sól i świeżo zmielony pieprz
1 ząbek czosnku
sałatka:
2 małe główki sałaty rzymskiej
1 garść rukoli
100 g rzodkiewek
20 czarnych oliwek
2 jajka
80 g bresaoli w plasterkach
2 łyżki parmezanu w płatkach plus do posypania
Przygotowanie:
Kromki chleba pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić chleb i smażyć, aż się zrumieni. Zdjąć chleb z patelni i osączyć na papierze kuchennym. Sałatę umyć, osuszyć i podzielić na listki. Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki. Ząbek czosnku obrać i rozgnieść. Połączyć składniki sosu w dzbanku i mieszać aż powstanie emulsja. Usunąć czosnek. Do dużej miski wrzucić sałatę i rukolę, wsypać rzodkiewki, 2 łyżki parmezanu w płatkach i oliwki, włożyć jajka, polać sosem i lekko przemieszać. Ułożyć na talerzach plasterki bresaoli, rozłożyć porcje sałatki, posypać grzankami z chleba, płatkami parmezanu i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W