Ziemniaczana sałatka na ciepło
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 625 g młodych
- nieobranych ziemniaków
- 125 g groszku w strączkach
- 125 g boczku w paskach
- 1 średnia
- posiekana
- czerwona cebula
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 60 ml octu z białego wina
- 60 ml bulionu drobiowego
- 125 g oleju z pestek winogron
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż zrobią się miękkie. Odcedź je, obierz i pokrój. Wrzuć do dużej miski. Ugotuj groszek w osolonej wodzie, aż zmięknie. Opłucz pod zimną wodą, odcedź i odłóż.
Na patelni podsmaż boczek. Kiedy będzie już chrupiący, dodaj cebulę i czosnek. Zamieszaj. Dolej octu i odparuj go. Wykorzystaj wszystkie składniki, które przywarły do dna patelni. Wlej bulion i olej. Dodaj groszek. Następnie dodaj wszystkie składniki do ziemniaków w misce. Dopraw solą i pieprzem.
Na patelni podsmaż boczek. Kiedy będzie już chrupiący, dodaj cebulę i czosnek. Zamieszaj. Dolej octu i odparuj go. Wykorzystaj wszystkie składniki, które przywarły do dna patelni. Wlej bulion i olej. Dodaj groszek. Następnie dodaj wszystkie składniki do ziemniaków w misce. Dopraw solą i pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W