Ziemniaczana sałatka na ciepło

Ziemniaczana sałatka na ciepło
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 625 g młodych
  • nieobranych ziemniaków
  • 125 g groszku w strączkach
  • 125 g boczku w paskach
  • 1 średnia
  • posiekana
  • czerwona cebula
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 60 ml octu z białego wina
  • 60 ml bulionu drobiowego
  • 125 g oleju z pestek winogron
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż zrobią się miękkie. Odcedź je, obierz i pokrój. Wrzuć do dużej miski. Ugotuj groszek w osolonej wodzie, aż zmięknie. Opłucz pod zimną wodą, odcedź i odłóż.
Na patelni podsmaż boczek. Kiedy będzie już chrupiący, dodaj cebulę i czosnek. Zamieszaj. Dolej octu i odparuj go. Wykorzystaj wszystkie składniki, które przywarły do dna patelni. Wlej bulion i olej. Dodaj groszek. Następnie dodaj wszystkie składniki do ziemniaków w misce. Dopraw solą i pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA