Oberżynowy kawior
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- średni bakłażan
- 2 ? 3 łyżki oliwy
- 1 ? 2 posiekane ząbki czosnku
- łyżeczka zmielonego kminu
- sól i pieprz
- pół drobno pokrojonej czerwonej papryki
- 10 podartych listków mięty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200?C. Przekroić bakłażana wzdłuż i posmarować miejsce przecięcia oliwą, żeby nie przywarł do patelni. Ułożyć na blasze przekrojonym miejscem do dołu i zapiekać do zupełnej miękkości. Wyskrobać miękki miąższ bakłażana do miski i rozetrzeć widelcem na gładką masę. Dodać czosnek i kmin. Wmieszać czerwoną paprykę i miętę. Wmieszać oliwę. Podawać na krakersach lub grzaneczkach.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W