Lampries
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Po-smak świata: Sri Lanka (odc. 1)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia lankijska
Składniki:
Korzenny bakłażan
- 2 małe bakłażany
- 1 duża słodka papryka
- 2 pomidory
- 1 spora czerwona cebula
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka nasion kardamonu
- 4 goździki
- kilka liści curry (lub 1 łyżeczka suszonych liści curry)
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka mieszanki curry
- 1,2 łyżeczki kurkumy
- sól do smaku
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 łyżki pasty pomidorowej
- 2 łyżki kokosowego octu winnego (lub octu z białego wina)
- 1 łyżeczka cukru
- olej kokosowy do smażenia
- Sambol z cebuli
- 3 czerwone cebule
- 3 ziarenka kardamonu
- 1/2 małej laski cynamonu
- 3 liście curry (lub 1/2 łyżeczki suszonych)
- 1 łyżeczka suszonej ryby
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
Frykadele z gotowanej ryby
- 1 biała cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 3 posiekane liście curry (lub 1/2 łyżeczki suszonych)
- olej kokosowy do smażenia
- 1/2 łyżeczki mieszanki curry
- szczypta kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 150 g ugotowanego tuńczyka (lub odsączony z zalewy tuńczyk z puszki)
- 4 łyżki puree ziemniaczanego
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej roślinny do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowanie bakłażana:
Bakłażany pokroić w sporą kostkę, usmażyć w sporej ilości kokosowego oleju. Imbir i czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w ćwiartki, a paprykę w sporą kostkę. Całość podsmażyć chwilę i dodać przyprawy: kardamon, goździki, posiekane liście curry, pieprzu, mieszankę curry, i kurkumę i sól do smaku. Wszystko podsmażyć, by wydobyć maksimum aromatu, dodać posiekane pomidory, musztardę, pastę pomidorową ocet winny i cukier.
Przygotowanie sambolu:
Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na sporą ilość rozgrzanego oleju kokosowego. Dodać przyprawy (bez chilli) i rybę. Smażyć aż cebula się skarmelizuje dodać płatki chilli wymieszać i odstawić.
Przygotowanie frykadeli:
Cebulę z imbirem czosnkiem i przyprawami zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Rybę drobno przesiekać, dodać cebulę z przyprawami, dodać puree, jajko i 2 łyżki bułki tartej. Uformować kuleczki, obtoczyć je w bułce i smażyć w głębokim tłuszczu.
Wszystkie elementy Lampries - bakłażana, sambal, frykadele i ugotowany ryż zwinąć w liść bananowca, podgrzewać na parze ok. 10- 15 minut.
Bakłażany pokroić w sporą kostkę, usmażyć w sporej ilości kokosowego oleju. Imbir i czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w ćwiartki, a paprykę w sporą kostkę. Całość podsmażyć chwilę i dodać przyprawy: kardamon, goździki, posiekane liście curry, pieprzu, mieszankę curry, i kurkumę i sól do smaku. Wszystko podsmażyć, by wydobyć maksimum aromatu, dodać posiekane pomidory, musztardę, pastę pomidorową ocet winny i cukier.
Przygotowanie sambolu:
Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na sporą ilość rozgrzanego oleju kokosowego. Dodać przyprawy (bez chilli) i rybę. Smażyć aż cebula się skarmelizuje dodać płatki chilli wymieszać i odstawić.
Przygotowanie frykadeli:
Cebulę z imbirem czosnkiem i przyprawami zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Rybę drobno przesiekać, dodać cebulę z przyprawami, dodać puree, jajko i 2 łyżki bułki tartej. Uformować kuleczki, obtoczyć je w bułce i smażyć w głębokim tłuszczu.
Wszystkie elementy Lampries - bakłażana, sambal, frykadele i ugotowany ryż zwinąć w liść bananowca, podgrzewać na parze ok. 10- 15 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia lankijska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W