Karp a la Pomian
Oceń przepis:
Przygotował:
Jan i Jakub Kuroniowie
- Seria kulinarna:
- Kuroniowie rozgryzają (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 karp (ok. 1,2 kg)
- 250 ml czerwonego wina
- sól
- pieprz
Farsz:
- 150 g słoniny
- 2 cebule
- 200 g grzybów świeżych lub suszonych
- 1 jajo
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki bułki tartej
- natka pietruszki
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Karpia skrobiemy, czyścimy i płuczemy. Z zewnątrz i wewnątrz oprószamy solą oraz pieprzem, rozprowadzamy przyprawy po całej powierzchni i odkładamy rybę na 20 minut. W tym czasie przyrządzamy farsz. Słoninę oraz obrane cebule i oczyszczone grzyby kroimy w kostkę. Słoninę topimy na patelni, dorzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy grzyby i razem podsmażamy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odstawiamy na 5-7 minut, następnie dodajemy podsmażone grzyby, wbijamy jajko, przyprawiamy tymiankiem, posiekaną pietruszką, solą, pieprzem i mieszamy. Rybę nadziewamy farszem i spinamy wykałaczkami. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy masłem, wkładamy rybę i rozkładamy na niej kawałki pozostałego masła. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 40 - 60 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Pod koniec podlewamy winem, chwilę jeszcze zapiekamy. Ostrożnie przekładamy rybę na ogrzany półmisek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W