Pieczona pierś gęsi z buraczkami i kluskami z bryndzy
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z gęsiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 piersi z gęsi
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
Buraczki z żurawiną i jabłkiem:
- 3 średniej wielkości buraczki
- 1 duże jabłko
- ½ szklanki żurawiny
- sól
- pieprz
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki masła
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki octu balsamicznego
Kluski z bryndzy:
- 250 g bryndzy
- ok. 300-400 g mąki pszennej
- 1 jajo
- ½ szklanki gęstej śmietany
- ½ pęczka pietruszki
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Gęś płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny.
Czosnek ucieramy z solą w moździerzu, dodajemy zioła, i jeśli trzeba, trochę oleju.
Piersi gęsi kładziemy na rozgrzaną patelnię skórą do dołu i na średnim ogniu obsmażamy z dwóch stron na złoto. Przyprawiamy solą, pieprzem i nacieramy pastą z czosnku i ziół. Przekładamy do ceramicznej formy, przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.
Następnie odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 5 minut.
W tym czasie buraczki gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy w słupki.
W misce rozcieramy łyżką bryndzę, dodajemy do niej śmietanę, wsypujemy mąkę, dodajemy jajo, poszatkowaną pietruszkę i sól. Zagniatamy ciasto na kluski. Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę.
Następnie rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką i wycinamy kluski. Gotujemy je w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy rozmaryn, buraczki, żurawinę i jabłka pokrojone w podobnej wielkości słupki co buraczki. Przesmażamy ok. 5 minut podrzucając na patelni, dolewamy ocet, miód, przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy do upieczonej gęsi pokrojonej w plastry i ugotowanych klusek.
Czosnek ucieramy z solą w moździerzu, dodajemy zioła, i jeśli trzeba, trochę oleju.
Piersi gęsi kładziemy na rozgrzaną patelnię skórą do dołu i na średnim ogniu obsmażamy z dwóch stron na złoto. Przyprawiamy solą, pieprzem i nacieramy pastą z czosnku i ziół. Przekładamy do ceramicznej formy, przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.
Następnie odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 5 minut.
W tym czasie buraczki gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy w słupki.
W misce rozcieramy łyżką bryndzę, dodajemy do niej śmietanę, wsypujemy mąkę, dodajemy jajo, poszatkowaną pietruszkę i sól. Zagniatamy ciasto na kluski. Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę.
Następnie rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką i wycinamy kluski. Gotujemy je w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy rozmaryn, buraczki, żurawinę i jabłka pokrojone w podobnej wielkości słupki co buraczki. Przesmażamy ok. 5 minut podrzucając na patelni, dolewamy ocet, miód, przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy do upieczonej gęsi pokrojonej w plastry i ugotowanych klusek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z gęsiny
Potrawy wielkanocne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W