Piekielna pierś z kurczaka faszerowana jalapeño zawinięta w boczek, z salsą pomidorową

Zapiekana fasolka szparagowa
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 3 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 papryczka jalapeño pokrojona w cienkie plasterki
  • starty kawałek sera Dziugas 12-miesięcznego
  • 8 podłużnych cienkich plastrów boczku, najlepiej parzonego i wędzonego
  • Salsa:
  • 3 pomidory pokrojone w kostkę
  • sok z 1 limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka
  • liście kolendry
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj salsę: wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą do smaku. Odstaw, żeby smaki się przegryzły.
Przekrój pierś kurczaka wzdłuż, żeby otrzymać kieszonkę. Nafaszeruj ją startym serem i papryczką jalapeño. Zamknij i owiń w plastry boczku.
Wrzuć mięso na gorącą patelnię i podsmażaj na średnim ogniu ze wszystkich stron przez około 10 minut. Po tym czasie sprawdź, czy kurczak jest gotowy, nakłuwając nożem lub wykałaczką pierś w najgrubszym miejscu. Jeśli pojawi się przezroczysty płyn, to znak, że kurczak gotowy. Jeśli pojawi się lekko krwisty sok, smaż jeszcze dwie, trzy minuty.
Przełóż piersi na deskę i pokrój je skośnie na kilka kawałków. Serwuj od razu z dressingiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA