Tuńczyk w czarnym sezamie z owocami w sosie kokosowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Basia Ritz. Kuchnia z sercem
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę
Przygotowanie:
Składniki:400 g świeżego tuńczyka najwyższej jakości i świeżości
pasta wasabi (zielony japoński chrzan)
czarny sezam (do obtoczenia)
1 mango
1 ananas
1 papaja
1 liczi
garść groszku cukrowego
jedna mała cukinia
1 ząbek czosnku (obrany i posiekany)
mała czerwona papryczka chili (drobno posiekana)
1 serce trawy cytrynowej (bardzo drobno posiekane)
½ łyżeczki imbiru (obranego i posiekanego)
100 ml mleka kokosowego
sos teriyaki
sos sojowy
Dodatkowo
parę listków bazylii (najlepiej tajskiej, można jednak zastąpić inną)
olej do smażenia (o neutralnym smaku, np. ryżowy lub rzepakowy)
Przygotowanie:
Owoce umyć, obrać ze skóry, pokroić w równe części. Na dobrze rozgrzany olej wrzucić czosnek, chili, trawę cytrynową i imbir. Po chwili dorzucić owoce i krótko podsmażyć. Dodać mleko kokosowe, doprawić sosem sojowym i teriyaki. Redukować na wolnym ogniu do zagęszczenia sosu. Posypać posiekaną bazylią.
Tuńczyka dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w długie równe paski, posmarować ze wszystkich stron wasabi i obtoczyć w czarnym sezamie. Obsmażyć krótko ze wszystkich stron, tak, aby środek pozostał surowy. Paski tuńczyka pokroić w poprzek i ułożyć umieszczonych obok rozłożonych na talerzach owocach. Podawać z sosem sojowym w malutkiej miseczce (tuńczyk może być w nim moczony przed jedzeniem).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W