Kruchy placek z kiszoną kapustą

Kruchy placek z kiszoną kapustą
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 2 (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania na karnawał i imprezę

Składniki:

  • ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła extra
  • jajko
  • sól
  • kmin rzymski
  • farsz:
  • 20 dag ziemniaków starych ugotowanych
  • świeże grzyby leśne
  • cebula
  • 20 dag kiszonej kapusty
  • łyżka smalcu
  • 5 śliwka wędzona kilka sztuk
  • natka pietruszki
  • 150 ml bulionu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grzyby i kapustę kiszoną posiekaj.Cebulę pokrój w kostkę. Na łyżce smalcu przesmaż warzywa. Dodaj starte na grubych oczkach ziemniaki. Wszystko wymieszaj i zalej bulionem. Dla smaku dodaj posiekane suszone wędzone śliwki i natkę pietruszki.
Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj schłodzone masło i jajka. Dodaj sól i kmin rzymski. Wszystkie składniki posiekaj nożem i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Spód ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i ułóż farsz. Na wierzchu ułóż plastry wędzonej szynki. Z pasków ciasta na wierzchu zrób krateczkę. Placek piecz w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA