Krem z ziemniaka z zakwasem do żurku z kindziukiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Polska ze smakiem (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 2 cebule
- 1 szkl. zakwasu do żurku
- olej Kujawski do smażenia
- 1 szkl. śmietany 30%
- 4-5 plastrów Kindziuka
- łyżka czarnuszki
- olej Kujawski z czosnkiem
- szpinak
- koperek
- 2 łyżki startego ser z Wiżajn
- pieprz
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na maśle. Dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Jeszcze chwilę razem smaż warzywa, a następnie zalej je wodą i gotuj. Ugotowane ziemniaki zmiksuj na krem, dodaj czysty zakwas bez osadu na dnie butelki. Do kremu dodaj śmietanę, dopraw sola i pieprzem. Na oleju Kujawskim przesmaż kindziuk pokrojony w cienkie paski. Smaż, aż stanie się chrupiący. Ser zetrzyj na tarce. Do talerza nalej zupę, posyp koperkiem i szpinakiem. Na koniec dodaj kindziuk, ser i czarnuszkę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W