Pieczeń z sarniny z kaszą gryczaną i korzeniowymi warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
Zaprawa do warzyw:
- olej
- cukier
- 2 cebule
- korzeń selera
- marchewka
- pietruszka
- czosnek
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- liść laurowy
- jałowiec
Kasza:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- cebula
- 2 marchewki
- mały seler
- por
- czosnek
- 2 jajka
- natka pietruszki (pęczek)
- sól
- pieprz
- olej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnku przygotuj marynatę. Wszystkie warzywa pokrój w paski. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, pieprz. Na końcu warzywa obsyp sporą ilością cukru i polej olejem. Warzywa pognieć trochę, by puściły sok. Mięso sarny natrzyj solą i dodaj do marynaty. Zostaw na 2 dni w chłodnym miejscu lub lodówce.
Następnie mięso ponacinaj i naszpikuj kawałkami słoniny. Na słoninie obsmaż mięso i włóż do warzyw. Całość podlej czerwonym winem i duś do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Do sarniny podaj zapiekankę z kaszy gryczanej.
Na patelni na oleju przesmaż warzywa. W misce ubij białka. Posiekaj natkę pietruszki.
W misce połącz ugotowaną kaszę, przesmażone warzywa, posiekaną natkę. Składniki wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Do przestudzonej kaszy dodaj żółtka, a następnie pianę z białek. Masę przełóż do foremki i zapiekaj przez 25 minut w 200 stopniach.
Pieczeń z sarny podawaj z zapiekanką z kaszy. Smacznego!
Następnie mięso ponacinaj i naszpikuj kawałkami słoniny. Na słoninie obsmaż mięso i włóż do warzyw. Całość podlej czerwonym winem i duś do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Do sarniny podaj zapiekankę z kaszy gryczanej.
Na patelni na oleju przesmaż warzywa. W misce ubij białka. Posiekaj natkę pietruszki.
W misce połącz ugotowaną kaszę, przesmażone warzywa, posiekaną natkę. Składniki wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Do przestudzonej kaszy dodaj żółtka, a następnie pianę z białek. Masę przełóż do foremki i zapiekaj przez 25 minut w 200 stopniach.
Pieczeń z sarny podawaj z zapiekanką z kaszy. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W