Pierożki z łososiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajo
- 1 łyżeczka soli
- ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
Farsz:
- 400 g świeżego łososia
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka wasabi
- mały kawałek pora
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 1 łyżka czarnego sezamu
olej do nasmarowania papieru
- do podania: sos sojowy, sos słodko-ostry z chili, teriyaki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Łososia kroimy drobno jak na tatar, dodajemy drobniutko poszatkowany por.
Sos sojowy rozcieramy z wasabi i imbirem, zalewamy łososia, dodajemy sezam, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Ze składników na ciasto wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodajemy trochę wody. Odkładamy przykryte ściereczką ciasto na 15-20 minut, żeby odpoczęło.
Do garnka wlewamy wodę, ustawiamy na nim garnek do gotowania na parze wyłożony papierem do pieczenia i podziurkowany.
Ciasto na pierożki rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy kółka o średnicy ok. 5 cm.
Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy całość, formując sakiewki.
Smarujemy papier włożony do garnka olejem i układamy pierożki. Gotujemy ok. 4-6 minut pod przykryciem. Podajemy ułożone na warzywach przygotowanych wcześniej, z sosem sojowym, słodko-pikantnym sosem chili lub słodkim teriyaki.
Sos sojowy rozcieramy z wasabi i imbirem, zalewamy łososia, dodajemy sezam, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Ze składników na ciasto wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodajemy trochę wody. Odkładamy przykryte ściereczką ciasto na 15-20 minut, żeby odpoczęło.
Do garnka wlewamy wodę, ustawiamy na nim garnek do gotowania na parze wyłożony papierem do pieczenia i podziurkowany.
Ciasto na pierożki rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy kółka o średnicy ok. 5 cm.
Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy całość, formując sakiewki.
Smarujemy papier włożony do garnka olejem i układamy pierożki. Gotujemy ok. 4-6 minut pod przykryciem. Podajemy ułożone na warzywach przygotowanych wcześniej, z sosem sojowym, słodko-pikantnym sosem chili lub słodkim teriyaki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W