Pierożki z łososiem

Pierożki z łososiem
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
Farsz:
olej do nasmarowania papieru
  • do podania: sos sojowy, sos słodko-ostry z chili, teriyaki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Łososia kroimy drobno jak na tatar, dodajemy drobniutko poszatkowany por.
Sos sojowy rozcieramy z wasabi i imbirem, zalewamy łososia, dodajemy sezam, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Ze składników na ciasto wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodajemy trochę wody. Odkładamy przykryte ściereczką ciasto na 15-20 minut, żeby odpoczęło.
Do garnka wlewamy wodę, ustawiamy na nim garnek do gotowania na parze wyłożony papierem do pieczenia i podziurkowany.
Ciasto na pierożki rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy kółka o średnicy ok. 5 cm.
Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy całość, formując sakiewki.
Smarujemy papier włożony do garnka olejem i układamy pierożki. Gotujemy ok. 4-6 minut pod przykryciem. Podajemy ułożone na warzywach przygotowanych wcześniej, z sosem sojowym, słodko-pikantnym sosem chili lub słodkim teriyaki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA