Perliczka faszerowana kuskusem z duszonymi porami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- perliczka
- 3-4 małe cebulki
- 3-4 gałązki świeżego tymianku
- 1/2 szklanki białego wina
- 8-10 plastrów marynowanej słoniny
- nadzienie:
- świeży ananas
- pomarańcza
- sok z pomarańczy
- garść świeżej posiekanej mięty
- szklanka ugotowanego kuskusu
- 2 białka
- duszone pory:
- 3-4 pory (tylko biała część)
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- szklanka soku z ananasa
- 1/4 szklanki białego wina
- szczypta cynamonu
- szczypta białego pieprzu
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Perliczkę wyluzuj. Dopraw ją solą i pieprzem. Przygotuj nadzienie. Ananasa obierz i pokrój w małą kostkę. Z pomarańczy wytnij fileciki. Ubij pianę z białek. W misce połącz ananasa, pokrojone fileciki i sok z pomarańczy, miętę i kuskus. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Perliczkę nafaszeruj i zwiąż sznurkiem. Mięso przełóż do brytfanki i obłóż plastrami słoniny. Dodaj cebulki i świeży tymianek. Podlej winem. Piecz w 180 stopniach przez godzinę.
Doskonałym dodatkiem do perliczki są duszone pory. Pory pokrój na cienkie plastry i przesmaż na maśle. Dodaj suszoną żurawinę. Dolej sok z ananasa i białe wino. Całość dopraw pieprzem, cynamonem i solą. Gotuj do momentu, aż płyny się zredukują a pory zmiękną. Smacznego!
Doskonałym dodatkiem do perliczki są duszone pory. Pory pokrój na cienkie plastry i przesmaż na maśle. Dodaj suszoną żurawinę. Dolej sok z ananasa i białe wino. Całość dopraw pieprzem, cynamonem i solą. Gotuj do momentu, aż płyny się zredukują a pory zmiękną. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W