Cukinie faszerowane grzybami i kaszą podane z carpaccio z łososia
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 4 średnie cukinie
- pęczek cebuli ze szczypiorem
- 1 cebula
- świeży tymianek
- kasza jaglana
- sok jabłkowy
- garść świeżych borowików i kurek
- ser dojrzewający starty
- garść orzechów laskowych
- młode liście szczawiu
- pomidorki cherry na gałązkach
plastry surowego łososia
- olej
- szczypior z dymki
- świeża bazylia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cukinie myjemy, przekrawamy na połówki, wydrążamy środki i kroimy w drobną kostkę. Cukinie wydrążone zasypujemy solą.
Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy na patelni, dodajemy miąższ z cukinii, smażymy do momentu, aż cukinia odparuje. Doprawiamy w trakcie solą i pieprzem. Dodajemy grzyby pokrojone w drobną kostkę i tymianek.
Kaszę jaglaną wsypujemy na gorącą patelnię z odrobiną oleju i po chwili smażenia zalewamy gorącym sokiem jabłkowym w ilości takiej, żeby kasza napęczniała, ale żeby nie była rozgotowana. Kaszę łączymy z przesmażonymi grzybami, dodajemy orzechy laskowe posiekane drobno i posiekany szczaw. Na koniec dodajemy do farszu ser dojrzewający.
Wypełniamy cukinie farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym wraz z kiściami pomidorków koktajlowych. Zapiekamy w temp. 190 stopni do miękkości.
Łososia kroimy w plastry i rozwałkowujemy lub rozbijamy tłuczkiem. Wkładamy do lodówki. Podgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy do niego szczyptę ziaren kminku. Łososia polewamy przestudzonym, kminkowym olejem i podsypujemy posiekaną bazylią i dymką. Podajemy z pomidorkami upieczonymi z cukinią i np. grzankami z bagietki.
Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy na patelni, dodajemy miąższ z cukinii, smażymy do momentu, aż cukinia odparuje. Doprawiamy w trakcie solą i pieprzem. Dodajemy grzyby pokrojone w drobną kostkę i tymianek.
Kaszę jaglaną wsypujemy na gorącą patelnię z odrobiną oleju i po chwili smażenia zalewamy gorącym sokiem jabłkowym w ilości takiej, żeby kasza napęczniała, ale żeby nie była rozgotowana. Kaszę łączymy z przesmażonymi grzybami, dodajemy orzechy laskowe posiekane drobno i posiekany szczaw. Na koniec dodajemy do farszu ser dojrzewający.
Wypełniamy cukinie farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym wraz z kiściami pomidorków koktajlowych. Zapiekamy w temp. 190 stopni do miękkości.
Łososia kroimy w plastry i rozwałkowujemy lub rozbijamy tłuczkiem. Wkładamy do lodówki. Podgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy do niego szczyptę ziaren kminku. Łososia polewamy przestudzonym, kminkowym olejem i podsypujemy posiekaną bazylią i dymką. Podajemy z pomidorkami upieczonymi z cukinią i np. grzankami z bagietki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W