Sznycelki z indyka w sosie marinara na plackach z cukinii
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z indyka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Sos:
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- ½ szklanki czerwonego wina
- ½ pęczka bazylii
- garść świeżego oregano
- ½ małej papryczki chili
- 1 łyżka miodu
Sznycelki:
Placki:
- 2 cukinie w różnych kolorach
- 2 szalotki
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- ½ opakowania sera feta
- 1 jajko
- 1-2 łyżki mąki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 czubata łyżka mięty
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na średnich oczkach, solimy i odstawiamy, by puściła wodę, następnie dokładnie ją odciskamy. Piersi z indyka kroimy w zgrabne sznycelki o grubości ok. 1 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym i odstawiamy.
Cebulę kroimy drobno, przesmażamy na oliwie, dodajemy pokrojony drobno czosnek i chili. Po chwili dolewamy pomidory i dodajemy koncentrat. Wlewamy wino, doprawiamy solą, pieprzem, miodem i na nie dużym gazie gotujemy sos, aż zgęstnieje i odparuje.
Sznycelki obtaczamy w mące i krótko obsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie przekładamy je do sosu.
Do garnka dodajemy poszatkowaną bazylię i listki oregano. Dusimy całość ok. 5 minut, najlepiej pod przykryciem.
W tym czasie przygotowujemy placki. Do cukinii dodajemy drobno pokrojoną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i miętę.
Fetę rozgniatamy widelcem i dodajemy do warzyw, wbijamy jajo i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby, jeśli całość jest zbyt luźna, dosypujemy mąkę. Smażymy rumiane placki na rozgranej patelni z olejem.
Serwujemy placki z indykiem w sosie.
Cebulę kroimy drobno, przesmażamy na oliwie, dodajemy pokrojony drobno czosnek i chili. Po chwili dolewamy pomidory i dodajemy koncentrat. Wlewamy wino, doprawiamy solą, pieprzem, miodem i na nie dużym gazie gotujemy sos, aż zgęstnieje i odparuje.
Sznycelki obtaczamy w mące i krótko obsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie przekładamy je do sosu.
Do garnka dodajemy poszatkowaną bazylię i listki oregano. Dusimy całość ok. 5 minut, najlepiej pod przykryciem.
W tym czasie przygotowujemy placki. Do cukinii dodajemy drobno pokrojoną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i miętę.
Fetę rozgniatamy widelcem i dodajemy do warzyw, wbijamy jajo i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby, jeśli całość jest zbyt luźna, dosypujemy mąkę. Smażymy rumiane placki na rozgranej patelni z olejem.
Serwujemy placki z indykiem w sosie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z indyka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W