Pieczony udziec z indyka

Pieczony udziec z indyka
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z indyka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 udźce z indyka z kością
Solanka:
  • 2,5 litra wody
  • 100 g soli
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarna jałowca
  • 4 ząbki czosnku w łupinkach
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • ½ łyżki nasion kopru włoskiego
Marynata:
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • kilka łyżek oleju
Glazura:
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Dodatkowo:
  • ¾ szklanki wody lub bulionu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotowujemy 2,5 l wody wraz z solą i przyprawami. Studzimy zupełnie, solanka nie może być ciepła. Do garnka przekładamy udźce z indyka. Solanka powinna całkowicie pokryć mięso, pozostawiamy je w kąpieli na całą noc w lodówce.

Następnego dnia przygotowujemy marynatę z papryki wędzonej, ostrej, sosu sojowego i oleju. Mieszamy ze sobą składniki i dokładnie nacieramy mieszanką udźce. Układamy je w brytfance z pokrywką, na dno naczynia nalewamy ok. ¾ szklanki wody lub bulionu i wstawiamy do pieca nagrzanego do 130 stopni C na 3 h.

Po tym czasie odkrywamy pieczeń, smarujemy ją mieszanką soku z pomarańczy, papryki i miodu. Podkręcamy temperaturę w piecu do 200 stopni C i rumienimy mięso przez 20-30 minut, co jakiś czas smarując porcją marynaty. Po upieczeniu pozwalamy udźcom chwilę odpocząć i serwujemy z ulubionymi dodatkami.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA