Pieczony udziec z indyka
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z indyka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 udźce z indyka z kością
Solanka:
- 2,5 litra wody
- 100 g soli
- 4 listki laurowe
- 4 ziarna jałowca
- 4 ząbki czosnku w łupinkach
- 1 łyżka ziaren kolendry
- ½ łyżki nasion kopru włoskiego
Marynata:
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 4 łyżki sosu sojowego
- kilka łyżek oleju
Glazura:
- 2 łyżki miodu
- sok z 2 pomarańczy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Dodatkowo:
- ¾ szklanki wody lub bulionu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotowujemy 2,5 l wody wraz z solą i przyprawami. Studzimy zupełnie, solanka nie może być ciepła. Do garnka przekładamy udźce z indyka. Solanka powinna całkowicie pokryć mięso, pozostawiamy je w kąpieli na całą noc w lodówce.
Następnego dnia przygotowujemy marynatę z papryki wędzonej, ostrej, sosu sojowego i oleju. Mieszamy ze sobą składniki i dokładnie nacieramy mieszanką udźce. Układamy je w brytfance z pokrywką, na dno naczynia nalewamy ok. ¾ szklanki wody lub bulionu i wstawiamy do pieca nagrzanego do 130 stopni C na 3 h.
Po tym czasie odkrywamy pieczeń, smarujemy ją mieszanką soku z pomarańczy, papryki i miodu. Podkręcamy temperaturę w piecu do 200 stopni C i rumienimy mięso przez 20-30 minut, co jakiś czas smarując porcją marynaty. Po upieczeniu pozwalamy udźcom chwilę odpocząć i serwujemy z ulubionymi dodatkami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź