Stek konfitowany w maśle z marynowaną cukinią
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- polędwica wołowa w całości
- olej rzepakowy do smażenia
- masło
- gałązka rozmarynu
- kilka ząbków czosnku
- sól
Marynowana cukinia:
- cukinia
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- świeży rozmaryn
- 1 czosnek
- słoik
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ze środka polędwicy wykrawamy 2-3 cm steki. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, a w międzyczasie przygotowujemy masło do konfitowania. Do rondelka wrzucamy kostkę masła. Kiedy zacznie się topić, dodajemy do niego gałązkę rozmarynu i kilka ząbków czosnku w łupinach.
Mięso solimy i kładziemy na patelni. Stek obsmażamy i po kilku minutach przekładamy na drugą stronę. Po chwili wyciągamy na deskę i ręką sprawdzamy stopień wysmażenia. Kiedy mięso jest już prawie gotowe, wkładamy je do rondelka z masłem i gotujemy jeszcze przez 5-7 minut, co jakiś czas obracając. Po tym czasie steki wyjmujemy i odkładamy na 3 minuty. Mięso podajemy na marynowanej cukinii.
Cukinię kroimy w ukośne kawałki i smażymy na oliwie z oliwek z obu stron. Kiedy cukinia będzie miękka i lekko złotawa, przekładamy ją do słoika. Dodajemy sól, pieprz, świeży rozmaryn oraz ząbki czosnku w łupinkach. Całość zalewamy oliwą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki do zamarynowania.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź