Stek konfitowany w maśle z marynowaną cukinią

Stek konfitowany
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • polędwica wołowa w całości
  • olej rzepakowy do smażenia
  • masło
  • gałązka rozmarynu
  • kilka ząbków czosnku
  • sól
Marynowana cukinia:
  • cukinia
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • świeży rozmaryn
  • 1 czosnek
  • słoik

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ze środka polędwicy wykrawamy 2-3 cm steki. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, a w międzyczasie przygotowujemy masło do konfitowania. Do rondelka wrzucamy kostkę masła. Kiedy zacznie się topić, dodajemy do niego gałązkę rozmarynu i kilka ząbków czosnku w łupinach.

Mięso solimy i kładziemy na patelni. Stek obsmażamy i po kilku minutach przekładamy na drugą stronę. Po chwili wyciągamy na deskę i ręką sprawdzamy stopień wysmażenia. Kiedy mięso jest już prawie gotowe, wkładamy je do rondelka z masłem i gotujemy jeszcze przez 5-7 minut, co jakiś czas obracając. Po tym czasie steki wyjmujemy i odkładamy na 3 minuty. Mięso podajemy na marynowanej cukinii.

Cukinię kroimy w ukośne kawałki i smażymy na oliwie z oliwek z obu stron. Kiedy cukinia będzie miękka i lekko złotawa, przekładamy ją do słoika. Dodajemy sól, pieprz, świeży rozmaryn oraz ząbki czosnku w łupinkach. Całość zalewamy oliwą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki do zamarynowania.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA