Burgery wołowe
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość porcji:
- 2
Składniki:
- 400 g grubo zmielonej wołowiny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- świeżo mielony pieprz
- sól
- olej
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki sosu chili
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka whisky
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Ponadto:
- cebula w krążkach
- plastry pomidora
- liście sałaty rzymskiej
- plastry sera do burgerów
- ogórki korniszony
- plastry wysmażonego na rumiano boczku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy poza solą i krótko wyrabiamy, żeby smaki się połączyły. Dzielimy mięso na pół i formujemy kotlety grubości ok. 1,5 cm.
Składniki na sos łączymy w miseczce i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Rozgrzewamy olej na patelni grillowej, temperatura powinna być dość wysoka, i wrzucamy na nią kotlety, zmniejszamy nieco ogień pod patelnią i grillujemy kotlety ok. 3,5 minuty z jednej strony. Jak ładnie się zarumienią z jednej strony, będą łatwo odchodzić od dna patelni, przewracamy je na drugą stronę i znów grillujemy ok. 3 minuty. Kładziemy na mięso plastry sera.
Bułkę do burgera przecinamy na pół, krótko grillujemy od przeciętej strony, następnie kładziemy łyżkę lub więcej sosu, liść sałaty, pomidory w plastrach, cebulę w krążkach, zgrillowane mięso, plastry bekonu, ogórki, sos i przykrywamy drugą połówką bułki. Serwujemy od razu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź