Burgery wołowe

Burgery wołowe
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość porcji:
2

Składniki:

  • 400 g grubo zmielonej wołowiny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • olej
Sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki sosu chili
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka whisky
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Ponadto:
  • cebula w krążkach
  • plastry pomidora
  • liście sałaty rzymskiej
  • plastry sera do burgerów
  • ogórki korniszony
  • plastry wysmażonego na rumiano boczku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy poza solą i krótko wyrabiamy, żeby smaki się połączyły. Dzielimy mięso na pół i formujemy kotlety grubości ok. 1,5 cm.

Składniki na sos łączymy w miseczce i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Rozgrzewamy olej na patelni grillowej, temperatura powinna być dość wysoka, i wrzucamy na nią kotlety, zmniejszamy nieco ogień pod patelnią i grillujemy kotlety ok. 3,5 minuty z jednej strony. Jak ładnie się zarumienią z jednej strony, będą łatwo odchodzić od dna patelni, przewracamy je na drugą stronę i znów grillujemy ok. 3 minuty. Kładziemy na mięso plastry sera.

Bułkę do burgera przecinamy na pół, krótko grillujemy od przeciętej strony, następnie kładziemy łyżkę lub więcej sosu, liść sałaty, pomidory w plastrach, cebulę w krążkach, zgrillowane mięso, plastry bekonu, ogórki, sos i przykrywamy drugą połówką bułki. Serwujemy od razu.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA