Domowy sos BBQ
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 2 łyżki jalapeño z puszki (lub mniej)
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kopru włoskiego
- ½ łyżeczki płatków chili (lub więcej)
- 1 łyżka oliwy
- ok. 400-450 ml ketchupu
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- ¼ szklanki soku jabłkowego
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- ½ szklanki octu jabłkowego
- ½ łyżeczki wędzonej soli (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobniutką kostkę, podobnie jalapeño, a czosnek przeciskamy przez praskę. Koper włoski i część płatków chili ucieramy w moździerzu. Rozgrzewamy oliwę i krótko przesmażamy na niej cebulę, aż zmięknie, dodajemy czosnek, jalapeño, koper włoski z chili i pozostałe płatki chili. Przesmażamy mieszając.
Następnie wlewamy ketchup, mieszamy dodajemy cukier, sok jabłkowy, miód, sos Worcestershire, ocet, wędzoną sól i paprykę, doprawiamy pieprzem i na średnim ogniu redukujemy całość przez ok. 20-25 minut. Mieszamy sos co jakiś czas, doprawiamy do smaku i w zależności od potrzeb blendujemy. Serwujemy na zimno jako dodatek do mięs.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia Ameryki Północnej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W