Zielony hummus z sałatą, pistacjami i tartym chlebem
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty, Pasty do chleba
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- sok z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- ¾ szklanki tahiny
- 1 główka sałaty masłowej
- 1 garść pistacji
- 1 kromka czerstwego chleba na zakwasie
- musztarda francuska
- liście werbeny
- sól himalajska
- czarny pieprz
- woda (z kranu lub przegotowana)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dzień wcześniej namocz ciecierzycę w zimnej wodzie z łyżką sody w proporcji 1:2 (soczewica:woda), odstaw na całą noc.
Następnego dnia zalej ciecierzycę dużą ilością wody, dodaj łyżkę sody oczyszczonej i gotuj na małej mocy palnika przez około 45 min. Najważniejsze jest to, żeby ciecierzyca była całkowicie miękka, wręcz rozpadająca się.
Zblenduj na gładką masę ciecierzycę, tahinę, czosnek, sok z cytryny, szczyptę soli oraz połowę sałaty masłowej porwanej na mniejsze kawałki (te niedoskonałe).
Jeśli pasta nie jest aksamitna, dodaj lodowatej wody i blenduj do momentu uzyskania gładkiej masy.
Resztę sałaty oraz pistacje bez łupin posiekaj na mniejsze kawałki.
Hummus wyłóż na talerz, posyp sałatą, dodaj pistacje, starty na tarce lub pokruszony czerstwy chleb na zakwasie, musztardę oraz werbenę.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź