Zielony hummus z sałatą, pistacjami i tartym chlebem

Zielony hummus z sałatą, pistacjami i tartym chlebem
Oceń przepis:
57 ocen Średnia ocena: 3.20

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • sok z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • ¾ szklanki tahiny
  • 1 główka sałaty masłowej
  • 1 garść pistacji
  • 1 kromka czerstwego chleba na zakwasie
  • musztarda francuska
  • liście werbeny
  • sól himalajska
  • czarny pieprz
  • woda (z kranu lub przegotowana)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dzień wcześniej namocz ciecierzycę w zimnej wodzie z łyżką sody w proporcji 1:2 (soczewica:woda), odstaw na całą noc.

Następnego dnia zalej ciecierzycę dużą ilością wody, dodaj łyżkę sody oczyszczonej i gotuj na małej mocy palnika przez około 45 min. Najważniejsze jest to, żeby ciecierzyca była całkowicie miękka, wręcz rozpadająca się.

Zblenduj na gładką masę ciecierzycę, tahinę, czosnek, sok z cytryny, szczyptę soli oraz połowę sałaty masłowej porwanej na mniejsze kawałki (te niedoskonałe).

Jeśli pasta nie jest aksamitna, dodaj lodowatej wody i blenduj do momentu uzyskania gładkiej masy.

Resztę sałaty oraz pistacje bez łupin posiekaj na mniejsze kawałki.

Hummus wyłóż na talerz, posyp sałatą, dodaj pistacje, starty na tarce lub pokruszony czerstwy chleb na zakwasie, musztardę oraz werbenę.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA