Buraczane pęczotto z suszonymi grzybami i serem pleśniowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 3 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania z grzybów
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 50 dag pęczaku
- pół kostki masła
- kilka suszonych grzybów – borowik lub podgrzybek
- zagotowanych wcześniej w barszczu
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
- szklanka soku z buraków
- łyżka sera typu Lazur błękitny
- dobra oliwa z pierwszego tłoczenia może być olej z pestek dyni
- odrobina octu balsamicznego
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 100 g rukoli lub miksu porwanych sałat
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W szerokim rondlu lub głębokiej patelni na maśle z odrobiną oliwy przesmaż cebulę i całe ząbki czosnku. Gdy czosnek się zrumieni wyjmij go, a na patelnię wrzuć pęczak i tymianek, smaż około 4 min, po czym zalej bulionem i dodaj grzyby. Ogień zmniejsz i gotuj aż płyn odparuje w 70%. Dolej sok z buraka i gotuj, gdy pęczak będzie miękki dodaj lazur i ocet. Przed samym podaniem dodaj posiekaną pietruszkę, a już na talerzu polej oliwą i posyp sałatą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grzybów
Kuchnia polska
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W