Placuszki z kaszy jaglanej z szynką i zielonym sosem

Placuszki z kaszy jaglanej
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki

Składniki:

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka naci pietruszki
  • 4 łyżki groszku
  • 2 czubate łyżki świeżo tartego parmezanu
  • 1 jajo
  • 100 ml mleka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • szynka parmeńska lub serrano do podania
  • sól
  • pieprz
  • sos:
  • 1 awokado
  • 4 łyżki groszku
  • garść rukoli
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • sok z połowy małej cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ok. 5 łyżek dobrej oliwy z oliwek
  • garść świeżych ziół

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Składniki sosu miksujemy w malakserze i odstawiamy do schłodzenia.
Ugotowaną kaszę mieszamy z groszkiem, parmezanem, poszatkowanym szczypiorkiem i natką. Osobno łączymy jajo z mlekiem, dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i ucieramy rózgą lub łyżką. Wlewamy do kaszy, łączymy i smażymy małe placuszki na rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z zimnym dipem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA