Warzywa w tempurze
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 1 cukinia
- 4 pieczarki
- 1 batat
- 4-6 różyczek brokułu
- 250 g mąki pszennej + do obtoczenia warzyw
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajo
- ok. 500 ml bardzo zimnej wody (najlepiej w kostkami lodu)
- olej do smażenia
Sos 1:
- 1 pomidor obrany ze skórki
- ½ szklanki gotowego sosu chili słodko-kwaśnego
- ok. 1 łyżki startego, świeżego imbiru
Sos 2:
- ¼ szklanki sosu sojowego
- ¼ szklanki mirin (ew. wino ryżowe + 1-2 łyżeczki cukru)
- 1 łyżeczka wasabi
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos 1. Pomidory obrane ze skórki przekładamy do malaksera, dodajemy sos chili, imbir i miksujemy na pastę. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.
Cukinie kroimy na pół i w długie paski, pieczarki i bataty w grube plastry, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Warzywa obtaczamy w mące i odkładamy. Rozgrzewamy olej w woku i przygotowujemy ciasto.
Mieszamy zimną wodę z całym jajem za pomocą rózgi, doprawiamy solą i wsypujemy stopniowo mąkę. Niezbyt dokładnie łączymy składniki ze sobą, grudki mąki mogą pozostać.
Na rozgrzany olej wlewamy trochę ciasta cienką stróżką z wysokości. Jednocześnie za pomocą pałeczki przerywamy szybkim ruchem stróżkę ciasta tak, by powstały duże krople wpadające do tłuszczu.
Następnie obtoczone w mące bataty, moczymy w cieście, łyżką cedzakową zbieramy chrupiące kawałki ciasta i przytrzymujemy je przy brzegu woka, nakładamy plaster batata doklejając możliwie jak najwięcej chrupiących kawałków, dokładamy w ten sposób kolejne warzywa. Staramy się nie wkładać do woka zbyt dużej ilości warzyw, by nie obniżyć temperatury oleju, która powinna oscylować w granicach 180-185 stopni.
Usmażone warzywa odsączamy na papierze kuchennym. Mieszamy ze sobą składniki sosu 2. Podajemy ciepłe, chrupiące warzywa z przygotowanymi sosami.
Cukinie kroimy na pół i w długie paski, pieczarki i bataty w grube plastry, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Warzywa obtaczamy w mące i odkładamy. Rozgrzewamy olej w woku i przygotowujemy ciasto.
Mieszamy zimną wodę z całym jajem za pomocą rózgi, doprawiamy solą i wsypujemy stopniowo mąkę. Niezbyt dokładnie łączymy składniki ze sobą, grudki mąki mogą pozostać.
Na rozgrzany olej wlewamy trochę ciasta cienką stróżką z wysokości. Jednocześnie za pomocą pałeczki przerywamy szybkim ruchem stróżkę ciasta tak, by powstały duże krople wpadające do tłuszczu.
Następnie obtoczone w mące bataty, moczymy w cieście, łyżką cedzakową zbieramy chrupiące kawałki ciasta i przytrzymujemy je przy brzegu woka, nakładamy plaster batata doklejając możliwie jak najwięcej chrupiących kawałków, dokładamy w ten sposób kolejne warzywa. Staramy się nie wkładać do woka zbyt dużej ilości warzyw, by nie obniżyć temperatury oleju, która powinna oscylować w granicach 180-185 stopni.
Usmażone warzywa odsączamy na papierze kuchennym. Mieszamy ze sobą składniki sosu 2. Podajemy ciepłe, chrupiące warzywa z przygotowanymi sosami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W