Bigos wegański ze śliwką

Bigos wegetariański ze śliwką
Oceń przepis:
78 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • ½ główki kapusty włoskiej
  • ½ kg kiszonej kapusty
  • 150 g suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • mała główka czosnku
  • kilka łyżek pasty pomidorowej
  • kilka łyżek tłuszczu roślinnego
  • pieprz ziarnisty świeżo mielony
  • sól nierafinowana
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren angielskiego ziela
  • 2 ziarnka jałowca (opcjonalnie)
  • 2-4 łyżki suszonego lubczyku (wedle gustu)
  • 2 szklanki wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Umyj i obierz wszystkie warzywa. Czosnek i cebulę pokrój drobno, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kapustę włoską umyj i poszatkuj. Kapustę kiszoną pokrój drobno. Każdą śliwkę suszoną przekrój na pół. W dużym garnku podgrzej tłuszcz, wrzuć czosnek i cebulę i delikatnie zeszklij mieszając. Dodaj marchew oraz pietruszkę i podpraż całość nieustannie mieszając. Podlej warzywa 2 szklankami wody, wrzuć kapustę włoską i kiszoną, dodaj śliwki, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec i wymieszaj całość. Przykryj i duś na bardzo małym ogniu kilka godzin (sprawdzaj ilość wody, w razie potrzeby dolej by nie przypalić bigosu). Na koniec dołóż pastę pomidorową, sól do smaku, lubczyk oraz pieprz i wymieszaj tak, by rozgotowane śliwki całkiem się rozpadły. Nadadzą bigosowi ciemny kolor, cięższy smak i ciekawą słodką nutę w tle. Pamiętaj: odgrzewany bigos jest z każdym dniem lepszy!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA