Bigos wegański ze śliwką
Przygotował:
Iwona Zasuwa
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Składniki:
- ½ główki kapusty włoskiej
- ½ kg kiszonej kapusty
- 150 g suszonych śliwek
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- mała główka czosnku
- kilka łyżek pasty pomidorowej
- kilka łyżek tłuszczu roślinnego
- pieprz ziarnisty świeżo mielony
- sól nierafinowana
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren angielskiego ziela
- 2 ziarnka jałowca (opcjonalnie)
- 2-4 łyżki suszonego lubczyku (wedle gustu)
- 2 szklanki wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umyj i obierz wszystkie warzywa. Czosnek i cebulę pokrój drobno, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kapustę włoską umyj i poszatkuj. Kapustę kiszoną pokrój drobno. Każdą śliwkę suszoną przekrój na pół. W dużym garnku podgrzej tłuszcz, wrzuć czosnek i cebulę i delikatnie zeszklij mieszając. Dodaj marchew oraz pietruszkę i podpraż całość nieustannie mieszając. Podlej warzywa 2 szklankami wody, wrzuć kapustę włoską i kiszoną, dodaj śliwki, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec i wymieszaj całość. Przykryj i duś na bardzo małym ogniu kilka godzin (sprawdzaj ilość wody, w razie potrzeby dolej by nie przypalić bigosu). Na koniec dołóż pastę pomidorową, sól do smaku, lubczyk oraz pieprz i wymieszaj tak, by rozgotowane śliwki całkiem się rozpadły. Nadadzą bigosowi ciemny kolor, cięższy smak i ciekawą słodką nutę w tle. Pamiętaj: odgrzewany bigos jest z każdym dniem lepszy!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź