Krem z pieczarek
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Wegańska wigilia i Boże Narodzenie, Wegańskie zupy
Składniki:
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- olej
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki żubrówki
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 8 suszonych podgrzybków
4 szklanki bulionu / 1 l
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalać jedną szklanką wody. Cebulę pokroić w półksiężyce, pieczarki na połówki. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę oraz pieczarki i smażyć, rzadko mieszając, przez 5 - 6 minut. W międzyczasie posiekać czosnek, obrać ziemniaki oraz marchew i pokroić w kostkę. Najpierw do garnka dodać czosnek i przesmażyć przez 30 sekund. Wlać żubrówkę i zdeglazować. Po tym czasie dodać ziemniaki, marchew oraz namoczone, suszone grzyby i krótko zamieszać. Wlać bulion, przykryć i gotować do miękkości przez około 20 minut. Doprawić gałką, solą oraz pieprzem i zblendować na gładki krem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W