Zupa z batatów z imbirem i chili

Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Wegańskie zupy
Składniki:
- 3 bataty
- 2 cm świeżego imbiru
- 300 ml mleczka kokosowego
- 1 chili
- ½ szklanki orzeszków pinii
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka selera naciowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka czerwonej lub żółtej pasty curry
- olej
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Na łyżce oleju przesmażamy czosnek pokrojony w plastry, pastę curry i chili, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty, seler i zalewamy całość mleczkiem kokosowym i uzupełniamy wodą. Wody nie wlewamy zbyt dużo.
Ścieramy imbir na tarce i dodajemy do warzyw. Gotujemy całość, aż bataty zaczną się rozpadać.
Następnie miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą, kurkumą i pieprzem.
Orzeszki prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi zupę.
Ścieramy imbir na tarce i dodajemy do warzyw. Gotujemy całość, aż bataty zaczną się rozpadać.
Następnie miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą, kurkumą i pieprzem.
Orzeszki prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi zupę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W