Pomarańczowa zupa rybna
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zupy
Składniki:
- 2 filety z białej ryby (dorsz, morszczuk, mintaj, sola, labraks) ok. 600 g
- 1 cebula
- ½ kopru włoskiego
- 1 czubata łyżka masła
- ¾ szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 40 dag śmietany kremówki
- 3 szklanki wywaru rybnego
- 1 korzeń świeżej kurkumy
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 2 łyżki oliwy
- 1 chili
- ½ pęczka koperku
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a fenkuł w piórka. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę, krótko przesmażamy, dodajemy koper włoski i smażymy. Dolewamy bulion rybny i sok pomarańczowy, dodajemy ziele angielskie, imbir i gotujemy, aż część płynu odparuje.
Następnie dodajemy przeciśniętą przez praskę kurkumę, krótko podgrzewamy i odcedzamy wywar. Doprawiamy, dolewamy zahartowaną śmietankę.
Filety kroimy w podłużne paski, doprawiamy solą i pieprzem i krótko obsmażamy na patelni z rozgrzaną oliwą. Na głębokim talerzu układamy rybę, zalewamy zupą i dekorujemy drobno pokrojoną chili i koperkiem.
Następnie dodajemy przeciśniętą przez praskę kurkumę, krótko podgrzewamy i odcedzamy wywar. Doprawiamy, dolewamy zahartowaną śmietankę.
Filety kroimy w podłużne paski, doprawiamy solą i pieprzem i krótko obsmażamy na patelni z rozgrzaną oliwą. Na głębokim talerzu układamy rybę, zalewamy zupą i dekorujemy drobno pokrojoną chili i koperkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W