Pomarańczowa zupa rybna

Pomarańczowa zupa rybna
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zupy

Składniki:

  • 2 filety z białej ryby (dorsz, morszczuk, mintaj, sola, labraks) ok. 600 g
  • 1 cebula
  • ½ kopru włoskiego
  • 1 czubata łyżka masła
  • ¾ szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 40 dag śmietany kremówki
  • 3 szklanki wywaru rybnego
  • 1 korzeń świeżej kurkumy
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 chili
  • ½ pęczka koperku
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a fenkuł w piórka. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę, krótko przesmażamy, dodajemy koper włoski i smażymy. Dolewamy bulion rybny i sok pomarańczowy, dodajemy ziele angielskie, imbir i gotujemy, aż część płynu odparuje.
Następnie dodajemy przeciśniętą przez praskę kurkumę, krótko podgrzewamy i odcedzamy wywar. Doprawiamy, dolewamy zahartowaną śmietankę.

Filety kroimy w podłużne paski, doprawiamy solą i pieprzem i krótko obsmażamy na patelni z rozgrzaną oliwą. Na głębokim talerzu układamy rybę, zalewamy zupą i dekorujemy drobno pokrojoną chili i koperkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA