Szwedzkie klopsiki w sosie śmietanowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Dave Myers
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 600 g mielonej wieprzowiny lub mięsa dzika
- 1 łyżka oliwy
- 1 posiekana cebula
- 1 drobno pokrojony ząbek czosnku
- 4 fileciki anchois, drobno posiekane
- 100 g bułki tartej
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Sos:
- 25 g masła
- 25 g mąki
- 100 ml białego wina
- 500 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka konfitury z borówki brusznicy lub galaretki z czerwonej porzeczki
Do podania:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę. Zdejmij z ognia, odstaw do przestygnięcia. Składniki klopsików, w tym usmażoną cebulę z czosnkiem, włóż do dużej miski i starannie wymieszaj rękoma.
Uformuj klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego – o wadze ok. 40 g. Z podanych proporcji powinny wyjść mniej więcej 24 sztuki.
Rozłóż klopsiki na blasze i wstaw do piekarnika na 12-15 min.
Na dużej patelni stop masło, wsyp mąkę, rozetrzyj z masłem i podsmażaj przez kilka minut, aż powstanie złocista zasmażka. Wlej wino, wymieszaj energicznie, po czym dolewaj partiami bulion, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, by nie powstały grudki. Kiedy sos zgęstnieje, dodaj śmietanę i konfitury. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij klopsiki z piekarnika i włóż do sosu. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5-10 min, by smaki się połączyły. Podawaj posypane koperkiem, z łyżką konfitur z boku i purèe ziemniaczanym.
Uformuj klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego – o wadze ok. 40 g. Z podanych proporcji powinny wyjść mniej więcej 24 sztuki.
Rozłóż klopsiki na blasze i wstaw do piekarnika na 12-15 min.
Na dużej patelni stop masło, wsyp mąkę, rozetrzyj z masłem i podsmażaj przez kilka minut, aż powstanie złocista zasmażka. Wlej wino, wymieszaj energicznie, po czym dolewaj partiami bulion, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, by nie powstały grudki. Kiedy sos zgęstnieje, dodaj śmietanę i konfitury. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij klopsiki z piekarnika i włóż do sosu. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5-10 min, by smaki się połączyły. Podawaj posypane koperkiem, z łyżką konfitur z boku i purèe ziemniaczanym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W