Burger z wielbłąda w stylu bahn mi
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 4)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski, Kotlety mielone
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
1 mała rzodkiew daikon, pokrojona w cienkie słupki
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki
- 2 łyżki soli morskiej
- 250 ml (1 szklanka) octu z białego wina
- 250 ml (1 szklanka) wody
- 55 g (¼ szklanki) białego cukru
- 750 g mielonego mięsa z wielbłąda (w tym 25% tłuszczu z garbów)
- 2 czerwone rzodkiewki, cienko pokrojone
- 1 mały ogórek, obrany i cienko pokrojony
- ½ czerwonej cebuli, cienko pokrojonej
- ½ szklanki liści mięty
- ½ szklanki liści kolendry
- olej roślinny w sprayu
- 4 bułki do burgerów
- sos sriracha
- majonez do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Aby zrobić wietnamskie pikle, wymieszaj daikon, marchew i łyżkę soli morskiej. Odstaw na 10 minut. W tym czasie wymieszaj ocet z wodą, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Wyciśnij jak najwięcej soku z marchwi i rzodkwi, a potem dodaj do zalewy i wymieszaj. Schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.
Do dużej miski włóż mięso mielone, dopraw łyżką soli i wymieszaj. Uformuj 4 burgery i połóż na blasze. Schłodź w lodówce przez 20 minut.
Zrób sałatkę z czerwonej rzodkwi, ogórka, cebuli i ziół.
Rozgrzej patelnię grillową i wlej trochę oleju. Smaż burgery po 4 minuty z każdej strony.
Przypiecz bułeczki, rozsmaruj na nich majonez i sos sriracha, połóż na nich burgery, pikle i sałatkę.
Uwaga
Mięso wielbłąda dostaniesz u bliskowschodniego rzeźnika, a daikon w azjatyckim sklepie spożywczym.
Jeśli używasz piekarnika z termoobiegiem, zmniejsz temperaturę o 20ºC.
W przepisie użyto miary australijskich łyżek i szklanek. 1 łyżeczka to 5 ml, 1 łyżka to 20 ml, 1 szklanka to 250 ml.
Wszystkie zioła powinny być świeże i lekko upakowane z szklankach.
Wszystkie warzywa są średniej wielkości i obrane.
Wszystkie jajka ważą 55-60 gramów.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź