Pulpeciki wieprzowo-rybne
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Wietnam (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Kotlety mielone
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- Pulpeciki:
- 100 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g mielonego mięsa z białej ryby
- trawa cytrynowa
- 2 starte ząbki czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki sosu rybnego
- posiekane listki kolendry
- 3 łyżki tapioki
- 2 jajka
- olej do smażenia
Sos z marakui:
- 7 marakui
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 cebulka szalotka
- 3 łyżki cukru, najlepiej palmowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- ½ szklanki wody kokosowej
- olej do smażenia
Dodatki:
- kiełki fasoli mung
- posiekana papryczka chili
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na pulpety wymieszaj na jednolitą masę. Przygotuj sobie miskę z zimną wodą.
Ręce zamocz w wodzie i uformuje małe pulpeciki. Smaż je z każdej strony, aż będą miały złoty kolor.
Przygotuj sos. Na oleju przesmaż drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Po chwili dodaj cukier i rozpuść. Dolej sos rybny, a następnie sok z kokosa i marakui.
Redukuj sos, aż zgęstnieje i wrzuć do niego pulpeciki. Jak będą już mocno zglazurowane, podaj je z kiełkami fasoli mung i kawałeczkami chili.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W