Pulpeciki wieprzowo-rybne

Pulpeciki wieprzowo-rybne
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Wietnam (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Kotlety mielone
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • Pulpeciki:
  • 100 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g mielonego mięsa z białej ryby
  • trawa cytrynowa
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • posiekane listki kolendry
  • 3 łyżki tapioki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
Sos z marakui:
  • 7 marakui
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 cebulka szalotka
  • 3 łyżki cukru, najlepiej palmowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • ½ szklanki wody kokosowej
  • olej do smażenia
Dodatki:
  • kiełki fasoli mung
  • posiekana papryczka chili

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na pulpety wymieszaj na jednolitą masę. Przygotuj sobie miskę z zimną wodą.
Ręce zamocz w wodzie i uformuje małe pulpeciki. Smaż je z każdej strony, aż będą miały złoty kolor.

Przygotuj sos. Na oleju przesmaż drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Po chwili dodaj cukier i rozpuść. Dolej sos rybny, a następnie sok z kokosa i marakui.

Redukuj sos, aż zgęstnieje i wrzuć do niego pulpeciki. Jak będą już mocno zglazurowane, podaj je z kiełkami fasoli mung i kawałeczkami chili.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA