Zupa ha long z krabami i rybą

Zupa ha long z krabami i rybą
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 2 świeże kraby w całości
  • mały kawałek imbiru
  • obrany i pokrojony w plasterki
  • 1 gałązka trawy cytrynowej
  • zmiażdżona
  • 4 listki limonki kaffir
  • zgniecione
  • 1 posiekana szalotka
  • sos rybny do smaku
  • 2 filety z ryby morskiej o białym mięsie
  • 200 g wermiszelu ryżowego
  • zanurzonego we wrzątku na kilka minut i odcedzonego
  • 50 g posiekanej dymki
  • 1 duży strączek chili
  • pokrojony wzdłuż i pozbawiony pestek
  • 2 garści świeżego rao ram (azjatyckie zioło
  • dostępne w niektórych sklepach z orientalną żywnością) lub mieszanka świeżej kolendry i mięty
  • 1 limonka
  • pokrojona w cząstki
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włożyć kraby do rondla i zalać wodą. Dodać imbir, trawę cytrynową, listki limonki kaffir, szalotkę i dolać trochę sosu rybnego. Przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 10-15 minut. Wyjąć kraby i odłożyć, aby wystygły. Do gorącego wywaru krabowego włożyć kawałki ryby. Nie gotować—mięso i tak zetnie się w gorącym wywarze. Wyjąć mięso z krabów. Białe mięso dodać do zupy, ciemne można zużyć do innego dania. Do miseczek nałożyć trochę makaronu, posiekanej dymki, paski chili, mięso krabowe, kawałek ryby, świeże zioła rao ram lub posiekaną kolendrę i miętę oraz cząstki limonki. Doprowadzić wywar do wrzenia i wlać do miseczek. Osobno podać sos rybny i pieprz.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA