Zupa jabłkowa z curry
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne i zdrowe inspiracje
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 posiekana mała cebula
- 2 posiekane łodygi selera naciowego
- 4 duże słodkie jabłka
- obrane
- bez nasion i pokrojone w cienkie plasterki
- 2 łyżki curry
- 2 łyżki mąki
- 4 szklanki ciepłego wywaru z kurczaka lub wywar warzywny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany kremówki
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Roztopić masło w dużym rondlu, na małym ogniu. Włożyć cebulę, przykryć i dusić przez 2 minuty. Dodać selera i dusić pod przykryciem jeszcze przez 3 minuty. Wsypać pokrojone jabłka, posypać curry. Dokładnie wymieszać, przykryć i dusić przez max 5 minut na umiarkowanie małym ogniu. Dodać mąkę i dokładnie ją rozprowadzić. Przykryć i dusić jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu. Wlać wywar z kurczaka, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zupę częściowo przykryć i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Zupę wymieszać i zmiksować bardzo delikatnie blenderem. Gotową zupę wlać do miseczek, polać jogurtem lub śmietaną nie mieszając - ładnie wyglądają białe wzory na tle żółtej zupy. Można również udekorować natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W