Bruschetta na szybko
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 bagietka rzymska
- oliwa z oliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 zielone pomidory
- 250 g truskawek
- 1 pęczek bazylii
- kilka listków mięty
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka melasy
- 1 łyżeczka zielonego, marynowanego pieprzu
- 150 g sera koziego (np. Chavroux w batonie)
- oliwa niefiltrowana
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bagietkę kroimy w ukośne kromki, rozkładamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i skrapiamy całość oliwą.
Pomidory i truskawki kroimy w podobnej wielkości kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy poszatkowaną bazylię i miętę, oraz pokrojony drobniej pieprz. Doprawiamy solą, skrapiamy oliwą i mieszamy. W małej miseczce łączymy ocet z melasą, ew. dodajemy kilka kropli wody i wlewamy całość do sałatki. Mieszamy ją i wstawiamy do lodówki.
Przygotowane kromki pieczywa wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż się ładnie zrumienią. Następnie jeszcze gorące nacieramy przekrojonymi na pół ząbkami czosnku, układamy na ich wierzch plastry koziego sera i schłodzoną sałatkę, podajemy od razu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź