Smarowidło z pieczonej kaczki
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 5 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski, Dania z kaczki
Składniki:
- duża tłusta kaczka
- słodkie jabłko
- 2 szalotki
- skórka z cytryny
- liść laurowy
- estragon
- kilka gałązek szałwii
- kilka gałązek tymianku
- kilka listków lubczyku
- 100 ml gęsiego smalcu
- 150 ml smalcu z kaczki
- 100 ml koniaku
- szczypta różowego pieprzu
- łyżeczka soli
- kilka gałązek tymianku
- bagietka francuska
- dwie łyżki masła
- szczypta nasion fenkułu
- kilka liści lubczyku
- kilka liści tymianku
- kilka liści szałwii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oddziel mięso z udek i z piersi od kości. Korpus zostaw na wywar.
Mięso, jabłko i szalotkę pokrój na średnie kawałki i włóż do rondla. Dodaj skórkę z cytryny, liść laurowy, estragon, szałwie, tymianek i lubczyk. Dolej tłuszcz z gęsi i kaczki. Mięso duś ok. 40 minut.
Całość przełóż do miksera, z uchwytem do mieszania. Dopraw koniakiem, pieprzem solą i tymiankiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do słoików.
Na rozgrzanym maśle podsmaż tymianek, szałwię, lubczyk i nasiona fenkułu. Bagietkę podsmaż na aromatycznym maśle. Smarowidło podawaj na grzankach. Smacznego!
Mięso, jabłko i szalotkę pokrój na średnie kawałki i włóż do rondla. Dodaj skórkę z cytryny, liść laurowy, estragon, szałwie, tymianek i lubczyk. Dolej tłuszcz z gęsi i kaczki. Mięso duś ok. 40 minut.
Całość przełóż do miksera, z uchwytem do mieszania. Dopraw koniakiem, pieprzem solą i tymiankiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do słoików.
Na rozgrzanym maśle podsmaż tymianek, szałwię, lubczyk i nasiona fenkułu. Bagietkę podsmaż na aromatycznym maśle. Smarowidło podawaj na grzankach. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kaczki
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W