Makaron z owocami morza al cartoccio
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 250 g spaghetti
- 200 g muli w muszlach
- 200 g małży wenusówek
- 100 g krewetek
- 1/4 szklanki oliwy extra vergine
- 1/4 szklanki białego wina
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 szklanki posiekanych pomidorów pelati
- kruszone chilli
- suszone oregano
- świeżo mielony pieprz
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę na dużej patelni, dodać czosnek, chilli i szczyptę oregano. Kiedy czosnek zapachnie wlać na patelnię wino i dodać małże. Chwilę smażyć, aż małże się otworzą, dodać krewetki, zamieszać. Dodać pomidory, uzupełnić przyprawy. Makaron ugotować na pół twardo, nim osiągnie stan al dente i odcedzić. Wymieszać z sosem. Rozdzielić makaron do indywidualnych paczek z folii aluminiowej, zamknąć je zwijając brzeg. Na 10 minut przed podaniem wstawić do gorącego piekarnika, zagrzać i podawać spuchnięte od pary w paczuszkach z folii.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia włoska
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W