Ośmiornica z sałatką z suszonych pomidorów, paloną cytryną i czosnkiem
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 kg ośmiornicy
- 4-5 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- 1 marchew
- 1 cebula czerwona
- 2 pałki selera naciowego
100 g suszonych pomidorów
- 1 cytryna
- 5 łyżek soku z cytryny
- 3-4 łyżki natki pietruszki
- 8 ząbków czosnku
- 1 chili
- kilka łyżek oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 8 jajek przepiórczych
- kilka liści sałaty
- pajdy chleba do grzanek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mrożoną ośmiornicę zanurz w wodzie i włóż do lodówki. Następnego dnia ułóż ją na ścierkę i przykryj drugą ścierką. Uderzaj młotkiem w macki dość silnie, następnie osusz.
Nastaw bulion na warzywach z liściem i zielem angielskim, zagotuj. Ośmiornicę sparz 3-krotnie, czyli za każdym razem wrzuć do zagotowania, a następnie wyjmij na kilka minut. Później ośmiornicę czeka gotowanie właściwe, czyli wrzucenie do wrzącego bulionu i gotowanie 45-60 minut. Po gotowaniu właściwym wystudź ją do temperatury 4 stopni.
W czasie, gdy się ośmiornica chłodzi, naszykuj szóstki cytryny i potnij je na plasterki. Opal je palnikiem do creme brulee, albo wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię, taki zabieg spotęguje smak cytryny i nada jej dymnego aromatu. Czosnek pokrój na plasterki i osól. Chili pokrój na plasterki, podobnie suszone pomidory. Natkę posiekaj dość drobno. Dodaj do wszystkiego oliwę i sok z cytryny.
Ośmiornicę poporcjuj na ładne kawałki, na ukośne plastry i wrzuć do miski. Wymieszaj wszystko i odstaw na 1 godzinę do lodówki.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wbij kilka jajek przepiórczych. Bruschettę przesmaż na tym samym tłuszczu i ułóż na niej sałatę, sałatkę z ośmiornicy, jajka sadzone przepiórcze i oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź