Krem z prażonego pasternaku z grzankami
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 500 g obranego pasternaku
- 5 łyżek masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 litr wywaru warzywnego
- około 100-150 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 200 ml napoju owsianego
- gałka muszkatołowa
- sól
- biały pieprz
Grzanki:
- 2-4 kromki wiejskiego chleba
- 1 dojrzała gruszka
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- miód
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pasternak pokroić na małe kawałki.
W garnku na zupę rozpuścić masło. Dodać pokrojony pasternak i prażyć na wolnym ogniu około 10 minut ciągle mieszając, aż pasternak zrobi się słodki. W trakcie doprawić solą i pieprzem.
Pasternak podlać i winem i poczekać, aż odparuje. Dodać wywar, kaszę i napój owsiany. Gotować, aż pasternak będą miękki. Zmiksować przy pomocy blendera lub robota kuchennego na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Skropić kromki chleba oliwą z oliwek, pokroić gruszkę na osiem części i ułożyć na pieczywie, na gruszkę pokruszyć ser i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 ºC na 10 minut. Po wyjęciu z pieca polać miodem.
Wskazówka: zamiast pasternaku można użyć selera, korzenia pietruszki lub topinamburu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź