Grecka zupa cytrynowa
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 7)
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ok. 2 l dobrego, domowego rosołu
- ugotowane mięso i marchew z rosołu
- ok. ½ szklanki ryżu arborio
- ok. ¾ szklanki soku z cytryny
- 6-8 jaj
Do podania:
- koper i nać pietruszki
- plastry cytryny
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do odcedzonego rosołu dodajemy ugotowane i pokrojone w mniejsze kawałki mięso, dorzucamy ryż i gotujemy ok. 15 minut, aż ryż będzie miękki.
W dużej misce ubijamy białka (nie muszą być ubite na sztywno), następnie dodajemy do nich żółtka i nadal ubijamy. Dolewamy stopniowo sok z cytryny (nie cały!) i mieszamy nadal. Do jajeczno-cytrynowego sosu dolewamy powoli gorący rosół, ciągle mieszając całość rózgą. Musimy zahartować jajka i lekko podgrzać. Jak już sos będzie ciepły, przelewamy go do garnka z resztą rosołu, podgrzewamy 3-4 minut (nie doprowadzamy do zagotowania).
Dodajemy pokrojoną marchew, doprawiamy w miarę potrzeby dodatkową porcją soku z cytryny i solą. Serwujemy zupę z plasterkami cytryny, gałązkami koperku i natką pietruszki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź