Grecka zupa cytrynowa

Grecka zupa cytrynowa
Oceń przepis:
54 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 7)
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4

Składniki:

Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do odcedzonego rosołu dodajemy ugotowane i pokrojone w mniejsze kawałki mięso, dorzucamy ryż i gotujemy ok. 15 minut, aż ryż będzie miękki.

W dużej misce ubijamy białka (nie muszą być ubite na sztywno), następnie dodajemy do nich żółtka i nadal ubijamy. Dolewamy stopniowo sok z cytryny (nie cały!) i mieszamy nadal. Do jajeczno-cytrynowego sosu dolewamy powoli gorący rosół, ciągle mieszając całość rózgą. Musimy zahartować jajka i lekko podgrzać. Jak już sos będzie ciepły, przelewamy go do garnka z resztą rosołu, podgrzewamy 3-4 minut (nie doprowadzamy do zagotowania).

Dodajemy pokrojoną marchew, doprawiamy w miarę potrzeby dodatkową porcją soku z cytryny i solą. Serwujemy zupę z plasterkami cytryny, gałązkami koperku i natką pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA