Konfitowane uda gęsie z sosem śliwkowym i pieczonymi ziemniakami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z gęsiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 udka z gęsi
- sól
- pieprz
- 1 litr tłuszczu z gęsi
- główka czosnku
- 2 szalotki
- świeży tymianek
- kilka gałązek rozmarynu
Pieczone ziemniaki:
- 3-4 duże ziemniaki
- żółty ser
- przyprawy: suszona ostra i słodka papryka, gałka muszkatołowa, oregano, majeranek, sól
Sos śliwkowy:
- 3-4 cebulki szalotki
- mały słoik śliwek w occie
- 3-4 goździki
- koper włoski
- szklanka czerwonego wina wytrawnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Udka posól, popieprz i włóż do garnka z dużą ilością płynnego tłuszczu. Do garnka włóż także główkę czosnku, 2 cebulki szalotki ,świeży rozmaryn i tymianek. Garnek z tłuszczem i udkami przełóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i trzymaj gąski w piekarniku przez około 2 godzin.
Przygotuj ziemniaki. Całe nieobrane, umyte ziemniaki pokrój w ósemki. Skrop je oliwą, oprósz suszoną ostrą papryką suszoną słodką papryką, gałką muszkatołową, oregano, majerankiem oraz solą i pieprze. Przyprawione ziemniaki przełóż do brytfanki. Posyp je startym żółtym serem i piecz je przez ok. 30 minut w piekarniku.
Przygotuj sos śliwkowy. W garnku na maśle przesmaż pokrojone szalotki. Dodaj goździki, pokrojony koper włoski i śliwki. Do garnka wlej zalewę ze śliwek oraz czerwone wino.
Sos gotuj na ogniu do momentu, aż się zredukuje. Następnie sos przetrzyj przez sito.
Po wyjęciu z garnka konfitowane udka możesz przesmażyć na patelni dla uzyskania chrupiącej skórki. Mięso podawaj z pieczonymi ziemniaki i sosem śliwkowym. Smacznego!
Przygotuj ziemniaki. Całe nieobrane, umyte ziemniaki pokrój w ósemki. Skrop je oliwą, oprósz suszoną ostrą papryką suszoną słodką papryką, gałką muszkatołową, oregano, majerankiem oraz solą i pieprze. Przyprawione ziemniaki przełóż do brytfanki. Posyp je startym żółtym serem i piecz je przez ok. 30 minut w piekarniku.
Przygotuj sos śliwkowy. W garnku na maśle przesmaż pokrojone szalotki. Dodaj goździki, pokrojony koper włoski i śliwki. Do garnka wlej zalewę ze śliwek oraz czerwone wino.
Sos gotuj na ogniu do momentu, aż się zredukuje. Następnie sos przetrzyj przez sito.
Po wyjęciu z garnka konfitowane udka możesz przesmażyć na patelni dla uzyskania chrupiącej skórki. Mięso podawaj z pieczonymi ziemniaki i sosem śliwkowym. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z gęsiny
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W