Konfitowane uda gęsie z sosem śliwkowym i pieczonymi ziemniakami

Konfitowane uda gęsie z sosem śliwkowym i pieczonymi ziemniakami
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z gęsiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Pieczone ziemniaki:
Sos śliwkowy:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Udka posól, popieprz i włóż do garnka z dużą ilością płynnego tłuszczu. Do garnka włóż także główkę czosnku, 2 cebulki szalotki ,świeży rozmaryn i tymianek. Garnek z tłuszczem i udkami przełóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i trzymaj gąski w piekarniku przez około 2 godzin.

Przygotuj ziemniaki. Całe nieobrane, umyte ziemniaki pokrój w ósemki. Skrop je oliwą, oprósz suszoną ostrą papryką suszoną słodką papryką, gałką muszkatołową, oregano, majerankiem oraz solą i pieprze. Przyprawione ziemniaki przełóż do brytfanki. Posyp je startym żółtym serem i piecz je przez ok. 30 minut w piekarniku.

Przygotuj sos śliwkowy. W garnku na maśle przesmaż pokrojone szalotki. Dodaj goździki, pokrojony koper włoski i śliwki. Do garnka wlej zalewę ze śliwek oraz czerwone wino.
Sos gotuj na ogniu do momentu, aż się zredukuje. Następnie sos przetrzyj przez sito.

Po wyjęciu z garnka konfitowane udka możesz przesmażyć na patelni dla uzyskania chrupiącej skórki. Mięso podawaj z pieczonymi ziemniaki i sosem śliwkowym. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA