Uda gęsie pieczone w cydrze z sałatką z kaszy jęczmiennej
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z gęsiny
Składniki:
- 2-3 gęsie uda
Marynata:
- 1,5 szklanki cydru
- 2-3 cebulki szalotki
- świeży rozmaryn
- sól
- pieprz
- 3 łyżki miodu
Sałatka:
- pomidor
- papryka
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 100 g grzybów shiitake
- sól
- pieprz
- łyżka sosu sojowego
- bazylia tajska
- bazylia fioletowa
- rukiew wodna
- 2 kiszone cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Uda gęsie umyj i osusz, skórę z wierzchu ponacinaj, dopraw solą, pieprzem i przełóż do brytfanki. Zalej cydrem i miodem. Dodaj cebule szalotki i świeży rozmaryn. Tak zamarynowane uda wstaw na 24 godziny do lodówki.
Następnie zamarynowane uda obsmaż na patelni i przełóż do formy. Zalej je marynatą i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 3 godziny pod przykryciem.
Po wyjęciu z piekarnika upieczonych odlej do rondla powstały sos dodaj odrobinę masła. Dopraw solą i pieprzem.
Dobrym dodatkiem będzie sałatka z kaszy jęczmiennej z kiszoną kapustą. Pokrój pomido i paprykę w drobną kostkę. Następnie wyciśnij sok z kiszonych cytryn. Dodaj podsmażone grzyby shiitake, ugotowaną kaszę jęczmienną. Sałatkę dopraw pieprzem, solą i sosem sojowego. Na koniec sałatkę posyp bazylią tajską, fioletową i rukwią wodną.
Na talerzu podaj pieczone uda z sałatką z kaszy jęczmiennej, a wszystko polej maślanym sosem!
Smacznego!
Następnie zamarynowane uda obsmaż na patelni i przełóż do formy. Zalej je marynatą i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 3 godziny pod przykryciem.
Po wyjęciu z piekarnika upieczonych odlej do rondla powstały sos dodaj odrobinę masła. Dopraw solą i pieprzem.
Dobrym dodatkiem będzie sałatka z kaszy jęczmiennej z kiszoną kapustą. Pokrój pomido i paprykę w drobną kostkę. Następnie wyciśnij sok z kiszonych cytryn. Dodaj podsmażone grzyby shiitake, ugotowaną kaszę jęczmienną. Sałatkę dopraw pieprzem, solą i sosem sojowego. Na koniec sałatkę posyp bazylią tajską, fioletową i rukwią wodną.
Na talerzu podaj pieczone uda z sałatką z kaszy jęczmiennej, a wszystko polej maślanym sosem!
Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z gęsiny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W