Szaszłyki wołowe z brzoskwiniami i szalotkami marynowanymi w dżemie morelowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 500 g rostbefu wołowego
- Marynata:
- pół szklanki whisky
- 50 ml oliwy
- 2 gałązki świeżej mięty
- sok z cytryny
- 2 łyżki dżemu morelowego
- 6 cebul szalotek
- 4-5 brzoskwiń ufo
- Sałatka:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków w łupinie
- pieprz do smaku
- 3 gałązki estragonu
- 50 ml oliwy
- pół cytryny
- zielona papryczka chili
- cykoria
- 4 ząbki marynowanego czosnku
- garść kiełków groszku
- garść kiełków buraka
- łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rostbef pokrój na średnie kawałki. Przygotuj marynatę. Do miski wlej whisky, oliwę i sok z cytryny. Dodaj miętę, dżem i połówki szalotek. Na patyki nadziej kolejno cebulę, wołowinę i kawałki brzoskwini. Szaszłyki odstaw na ok. 20 minut. Przygotuj sałatkę ziemniaczaną. Ugotowane ziemniaki pokrój na ćwiartki i włóż do miski. Dopraw je pieprzem, estragonem i polej oliwą oraz sokiem z cytryny. Ziemniaki ugrilluj na patelni. Do podpieczonych ziemniaków dodaj pokrojoną papryczkę chili, cykorię i czosnek. Do sałatki dodaj kiełki groszku i buraka. Warzywa polej sosem sojowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Szaszłyki usmaż na patelni grillowej i podaj je z sałatką. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W