Lasagne z białą kiełbasą, musem z jabłek i śmietanowym sosem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski
Składniki:
- opakowanie makaronu lasagne
- 2 łyżki oliwy
- ser pleśniowy
- lubczyk
Farsz:
Sos:
- 3 łyżki masła
- 0,5 szkl. startego chrzanu
- cytryna
- szkl. startej pietruszki
- szkl. startego pasternaku
- 0,5 szkl. startej marchewki
- 0,5 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 szczypty soli
- szkl. słodkiej śmietany
- garść posiekanego lubczyku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone jabłko i por. Następnie dorzuć na patelnię farsz z kiełbasy i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Dopraw solą i sokiem z połówki cytryny.
Odstaw farsz i przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, dodaj chrzan, pietruszkę, pasternak i marchew. Dolej sok z cytryny, a następnie wino. Gdy alkohol odparuje, dolej śmietanę. Dodaj lubczyk i dopraw solą. Całość wymieszaj.
Przed układaniem lasagne w blasze, wrzuć makaron na minutę do gorącej wody, aby zrobił się elastyczny. Blachę polej oliwą i układaj kolejno, makaron farsz i sos. Na wierzchu połóż ser pleśniowy i liście lubczyku.
Piecz w temperaturze 170 stopni ok. 50 minut. Smacznego!
Odstaw farsz i przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, dodaj chrzan, pietruszkę, pasternak i marchew. Dolej sok z cytryny, a następnie wino. Gdy alkohol odparuje, dolej śmietanę. Dodaj lubczyk i dopraw solą. Całość wymieszaj.
Przed układaniem lasagne w blasze, wrzuć makaron na minutę do gorącej wody, aby zrobił się elastyczny. Blachę polej oliwą i układaj kolejno, makaron farsz i sos. Na wierzchu połóż ser pleśniowy i liście lubczyku.
Piecz w temperaturze 170 stopni ok. 50 minut. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W