Kluski śląskie z sosem pieczarkowo-boczkowym
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Kluski:
- ½ kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- mąka pszenna do podsypania
- 1 jajko
- sól
Sos:
- 1 posiekana w piórka cebula
- 6 dużych pieczarek pokrojonych w plastry
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- szczypta płatków chili
- ½ szklanki posiekanego w drobną kostkę boczku wędzonego surowego
- kilka gałązek tymianku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- ½ szklanki śmietanki 30%
- świeżo mielony pieprz
- łyżka ulubionego sera pleśniowego typu gorgonzola
- masło do smażenia
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj, obierz, rozgnieć i ostudź. Z ziemniaków wyjmij ⅓ całości, wsyp do niej mąkę ziemniaczaną oraz wbij jajko i odłożone ziemniaki. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie się lepić do rąk. Gotowe ciasto podziel na kulki wielkości małego jajka. Każdą kulkę lekko zgnieć w dłoniach. Na środku zrób palcem małe wgłębienie.
W dużym garnku zagotuj dużą ilość wody i wrzuć kluski (gotuj małymi partiami, aby woda się zbytnio nie schłodziła ). Gdy kluski wypłyną, a woda znów zacznie się gotować, wrzuć kilka kostek lodu i poczekaj jeszcze 5minut. Bardzo ważne, aby kluski gotować na maksymalnym ogniu. Po ugotowaniu kluski wrzuć do miski.
W rondelku rozgrzej masło i przesmaż kolejno cebulę z tymiankiem i boczkiem, a po chwili dodaj czosnek i pieczarki. Smaż, aż wszystko się lekko przyrumieni. Dodaj płatki chili oraz śmietankę i ser pleśniowy. Mieszaj, aż ser się rozpuści, a sos stanie aksamitny.
Dodaj natkę pietruszki i wrzuć kluski. Mieszaj chwilę i podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź