Lasagne al forno
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Mammaryla (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 300 g świeżego ciasta makaronowego (można zrobić samemu w domu albo kupić w delikatesach albo użyć suchych płatków lasagne)
- sól
- oliwa
- sos boloński (ragu alla bolognese: patrz oddzielny przepis) z 250 g mięsa
- ok. 100 g masła
- ząbek czosnku
- 200 g startego parmezanu
Składniki sosu beszamelowego
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 0,5 l tłustego mleka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło. Wsyp mąkę. Wymieszaj. Zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Powoli dolewaj mleko i mieszaj trzepaczką. Doprowadź sos do wrzenia ciągle mieszając. Gotuj około 10 minut. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Dno wyłóż płatami lasagne. Pokryj je sosem beszamelowym, następnie warstwą ragu alla bolognese. Posyp parmezanem. Powtarzaj aż do wyczerpania składników. Ostatni płat lasagne pokryj tylko resztką sosu beszamelowego, posyp parmezanem i obłóż płatkami masła. Wstaw do piekarnika nastawionego na 220 stopni C na ok. 30-40 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Makarony, kluski
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W