Lasagne al forno

Lasagne al forno
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Mammaryla (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 300 g świeżego ciasta makaronowego (można zrobić samemu w domu albo kupić w delikatesach albo użyć suchych płatków lasagne)
  • sól
  • oliwa
  • sos boloński (ragu alla bolognese: patrz oddzielny przepis) z 250 g mięsa
  • ok. 100 g masła
  • ząbek czosnku
  • 200 g startego parmezanu
Składniki sosu beszamelowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W garnku rozpuść masło. Wsyp mąkę. Wymieszaj. Zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Powoli dolewaj mleko i mieszaj trzepaczką. Doprowadź sos do wrzenia ciągle mieszając. Gotuj około 10 minut. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Dno wyłóż płatami lasagne. Pokryj je sosem beszamelowym, następnie warstwą ragu alla bolognese. Posyp parmezanem. Powtarzaj aż do wyczerpania składników. Ostatni płat lasagne pokryj tylko resztką sosu beszamelowego, posyp parmezanem i obłóż płatkami masła. Wstaw do piekarnika nastawionego na 220 stopni C na ok. 30-40 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA